Mijn dood en ik

Bewust op weg naar het einde

In 23 heel korte versjes is de dichter bezig met zijn naderende dood.

In deze gedichten komt naar voren dat de schrijver zich heel bewust is dat hij elke dag kan sterven. Zonder gene beschrijft hij zijn oude verschrompelde lichaam. Hij doet dat in harde, nuchtere woorden: mijn ontvleesd hoofd, mijn lichaam wordt schraal, krom en gebogen loop ik over straat/ karikatuur van wie ik was. Hij ziet het als zijn journalistieke plicht het verouderingsproces te beschrijven in dagelijkse gedichten. Elke dag verlicht/door een klein gedicht.

Auteur

Remco Campert (1929) is dichter en schrijver van verhalen, romans en colums, Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. Hij is als schrijver heel productief. Ook werd hij vele malen met prijzen vereerd. Dit jaar werd hij 90. Al enkele malen kondigde hij het eind van zijn schrijverschap aan. Tot ieders verbazing toch weer een nieuwe bundel.

 

 

 

Campert leeft sterk in zijn herinneringen. Hij noemt schrijversvrienden die hij nooit zal vergeten. Een dierbare herinnering voor hem was de eerste keer dat hij de gedichten van Yeats las.

ik las Yeats

en was verloren

een gruwelijke schoonheid was geboren

Ook de oorlog blijft hem bezig houden.

mijn vader was verraden door wie

eens in die vooroorlogse tijd zijn vrienden waren

de oorlog duurt voort in mij

Een dringende vraag is voor hem hoe de dood zal zijn.

een onmetelijke ruimte?

of het klein beperk van een kist? nee zeg ik

tegen dat laatste: opgenomen door de sterren in

hun nachtelijke pracht

Bang is hij niet:

denk maar niet dat ik bang voor je ben

ik lust je rauw

Er is zelfs nog plaats voor humor. Elke dag speelt hij ’s middags met zijn vrouw een potje scrabble. Hij zegt daarover:

het woord dood leg ik niet aan

het levert te weinig punten op

Het is ongelooflijk hoe deze korte gedichtjes zo veel te zeggen hebben. Deze ontroerende bundel is een juweeltje. Heel weinig woorden met veel zeggenschap. Nog altijd de hand van de meester.

Remco Campert – Mijn dood en ik. ISBN 978-94-0318-080-9, 48 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.