Verdwenen

Bloederige ochtendstond

Beruchte Deense serieverkrachter begint na een adempauze in Malmö een nieuwe praktijk. Hij blijkt een matineuze insluiper.

In dertien jaar heeft hij dertien verkrachtingen op zijn naam staan. Allemaal in en rond Kopenhagen. Twee van de vrouwen heeft hij omgebracht. Hij heeft een voorkeur voor vrouwen van middelbare leeftijd, het liefst moeders van kleine kinderen in betere wijken. Hij heeft goede smaak, want ze zijn vaak erg knap. De Deense politie heeft hem nooit te pakken kunnen krijgen.

Na vier jaar lang stilte heeft hij even verderop in het Zweedse Malmö zijn praktijk kennelijk weer opgevat. Zijn werkwijze was onmiskenbaar steeds dezelfde.

Linnea Hakansson is vroeg op ziet de deurknop van de keuken bewegen en de gedaante van een gemaskerde man wordt zichtbaar. Ze probeert zich nog te verdedigen met een honkbalknuppel, maar het zal niet baten. Ze wordt verkracht en gewurgd.

Inspecteur Tess Hjalmarsson leidt het coldcase team. Ze heeft zich volledig gestort op de raadselachtige verdwijning van Annika Johansson, die vlak naar haar eindexamen van de aardbodem verdween. Het gebeurde zestien jaar geleden.

Nu blijkt dat de moordenaar door stom toeval een vingerafdruk heeft achtergelaten. Tot stomme verbazing van iedereen matcht deze met eentje uit de zaak Annika Johansson, negentien jaar geleden. Alle reden voor Tess om zich met alle energie op deze cold case werpen. Wat heeft de serieverkrachter uit Denemarken te maken met een zestien jaar oude Zweedse vermissingszaak?

Auteur

Tina Frennstedt (1969) is één van de belangrijkste misdaadjournalisten van Zweden. Ze is medewerker bij verschillende grote tijdschriften en tv-producties. Ze is gespecialiseerd in cold cases en portretteert politiewerk met grote geloofwaardigheid.

 

Wanneer Tess en haar collega’s de verdwijning van Annika Johansson onderzoeken, blijkt dat het recherchewerk in 2002 buitengewoon slordig is uitgevoerd. Alle getuigen en mogelijke verdachten moeten opnieuw aan de tand worden gevoeld. Het wordt echter steeds duidelijker dat de link naar de Deens serieverkrachter wellicht de sleutel naar de oplossing van het raadsel zal blijken te zijn.

Tina Frennstedt – Verdwenen. Vertaald uit het Zweeds (Försvunnen) door Neeltje Wiersma. ISBN 978-94-027-0422-8, 400 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.