De taak

Confrontatie met de Russische veiligheidsdiensten

Twee ambtenaren van de Raad van Europa moeten in Rusland onderzoeken hoe het zit met het overlijden van een advocaat in een gevangeniscel. Is hij vermoord?

Deze thriller is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 2009 overleed de Russische jurist Sergei Magnitski onder verdachte omstandigheden. Hij was op het spoor gekomen van een grote corruptiezaak. Schuldigen waren Russische overheidsfunctionarissen. De zieke Magnitski kreeg geen medische behandeling en werd mishandeld. Hij overleed op 37-jarige leeftijd in de gevangenis. De Raad van Europa stelde een onderzoek in.

Auteur

Robert Pollack (58, pseudoniem voor Rob Polak) was partner bij een groot internationaal advocatenkantoor. Hij was ook de vaste advocaat van de Tweede Kamer. Na 25 jaar advocatuur koos hij voor het schrijverschap. Daarnaast is hij raadsheer plaatsvervanger bij één van de Nederlandse gerechtshoven. Dit is zijn eerste thriller.

 

 

In het eerste hoofdstuk zijn we getuige van de onteigening van een fabriek. De eigenaar, Andrej Zachov, wordt de toegang ontzegd. Hij krijgt geen enkele uitleg, alleen het advies zich tot zijn advocaat Igor Mazovski te wenden. Drie jaar later zien we Zachov terug in New York. Zijn fabrieken zijn hem ontnomen en zijn advocaat Mazovski is onder verdachte omstandigheden overleden in de gevangenis van Sint Petersburg. Hij wil dat dit onderzocht wordt.

Christine Lavagne en Steffen Ritterhaus moeten namens de Raad van Europa de dood van Mazovski onderzoeken. Ze reizen naar Sint Petersburg en spreken met politiecommissaris Volkov, gevangenisdirecteur Kalinin en de dokter die Igor behandelde.

Christine en Steffen vormen geen ideaal team. Er is weinig harmonie en samenwerking. Het is steeds Christine die haar collega kritiseert. Beiden hebben naast hun gezamenlijk onderzoek ook contacten met Russen. Steffen krijgt contact met De Taak, een groep die corruptie probeert te bestrijden. Christina wordt benaderd door de geheime dienst die haar bedreigt en chanteert.

De schrijver heeft gezorgd voor een zeer gecompliceerde en uitzichtloos lijkende kwestie. Wat komt er terecht van hun opdracht? Neemt Steffen geen al te grote risico’s door zijn contacten met De Taak? Het spannendst is nog de vraag of Christina de geheime dienst kan weerstaan. Al deze vragen maken het boek heel enerverend.

Een spannende en interessante thriller met veel informatie over het hedendaagse Rusland.

Robert Pollack – De Taak. ISBN 978-90-263-4601-9, 375 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.