30 Dagen

Bloed, angst, dood en liefde

Seriemoordenaar houdt speurders in zijn greep.

Op een kwade dag wordt het lijk gevonden van Gerard Godefroit, hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis. De moordenaar heeft er werk van gemaakt. Het slachtoffer is niet alleen de hals doorgesneden, maar daarna heeft de dader diens slaapkamer op rituele wijze besmeurd met bloed. Hoofdinspecteur Frans De Nolf zet zijn team, door pressie van bovenaf, zwaar onder druk. In het huis van de vermoorde vindt de recherche een briefje waarin deze eerder is bedreigd: ‘Nog 30 dagen. In bloed zult gij sterven.’

Tegelijkertijd wordt de freelance onderzoeksjournalist Marc Ackein benaderd door de rijke zakenman Tom Serruys. Hij is een vriend van de vermoorde prof en heeft een vergelijkbaar briefje ontvangen. Hij vraagt Marc uit te zoeken wie daarachter zit, opdat hij zelf de dodendans kan ontspringen. Als Marc start met zijn speurwerk ontmoet hij bij toeval oud-studiegenoot Sara Vits. Zij maakt deel uit van het rechercheteam van De Nolf. De twee pakken snel en vol passie hun oude vriendschap weer op, duiken samen het bed in en delen elkaars burelen. Tot zover de start van een bijna klassieke misdaadroman.

Maar… zoals vaker in thrillers heeft de auteur een proloog geschreven. Die speelt zich af in het jaar 1978, bijna vier decennia eerder dan de net beschreven moord. Prologen worden niet voor niets bedacht. Over het algemeen vormen ze de basis voor het latere verhaal. En dat is ook nu het geval….

Auteur

Bert Bergs (1945) is het pseudoniem van Robert Vandenberghe. Hij studeerde natuurkunde en werkte tot 2011 als hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Gent (UGent). Na zijn emeritaat is hij thrillers gaan schrijven, waaronder de eerste editie van dit boek. Dit is de herschreven versie. In 2018 verscheen Kopiekat.

De identiteit van de moordenaar laat zich niet lang raden. Dat houdt niet in dat de lezer het boek daarna terzijde kan leggen. De schrijver werkt nog een aantal (bloederige) moorden af en voorziet ze van rituelen voor het duo Marc Ackein – Sara Vets weet wie de dader is. Hoe de twee daar achter komen wordt onderhoudend beschreven.

Is een thriller mislukt als de lezer slimmer is dan de speurders? Voor sommigen wel. Uw recensent is de mening toegedaan dat dit boek eigenlijk meer een roman dan een thriller is. Het is in ieder geval aangenaam dat de hoofdpersonen – inclusief de dader – wat breder zijn getekend. En: had de auteur op de kaft van zijn boek de woorden ’30 dagen’ niet de boventitel ‘wraak en moord’ meegegeven, dan had het raden langer geduurd. Hij geeft daarmee de spoiler weg op het kaft.

Desondanks een onderhoudend boek. Plezierig te lezen, goed van stijl, fraai opgebouwd naar de toch nog (heel even) onverwachte ontknoping.

Op naar de volgende delen over het duo Ackein en Vits.

Bert Bergs30 dagen, wraak en moord in Gent. ISBN 978-94-93023-20-8, 262 pagina’s, €20,-. Arnhem: Uitgeverij AquaZZ 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Fictie. Bookmark de permalink.