Een fatsoenlijke familie

Ontworsteling

Jeugdliefde houdt tegen de stroom in stand.

In 1975 krijgen Tony en Teré De Santis hun derde kind. Na de twee zoons Guiseppe en Vincenzo wordt dochter Maria geboren. Maria erft de felheid en het korte lontje van haar vader. Ze krijgt als bijnaam Malacarne.

Zuid Italië is arm. Ze wonen in Bari. Tony is visser. Teresa (Teré) is een lieve, ietwat bijgelovige moeder. Guiseppe is een goeie jongen, een bron van vreugde voor zijn ouders, maar Vincenzo is een lastpak die nergens voor lijkt te deugen.

 

De broers zijn zes en vier jaar ouder dan Maria die lang een klein spichtig meisje blijft. Als ze een jaar of elf is wordt ze om haar uiterlijk door de meiden uit haar klas flink gepest. Haar enige verweer is dat ze qua schoolprestaties ver boven iedereen uitsteekt en vooral buitengewoon goed opstellen kan schrijven. Helaas is dit niet een kwaliteit die op de andere meisjes (en jongens) in de prepuberteit veel indruk maakt.

De enige met wie Maria goed kan opschieten is Michele Senzasagne. Hij is een dikke, wat flegmatieke jongen en de jongste uit een berucht gezin. Vooral zijn vader en zijn twee oudere broers staan in slechte reuk omdat ze zich bezig houden met illegale verkoop van sigaretten en drugshandel. Omdat Maria het door Vincenzo’s gedrag soms thuis niet uithoudt en Michele niets lijkt te moeten hebben van zijn criminele familie zoeken beiden vaak elkaars gezelschap.

Maria weet zeker dat ze later nooit wil trouwen. Een huwelijk betekent toch pure ellende? Tenminste als ze naar haar ouders kijkt. Haar vaders woede-uitbarstingen, zijn wispelturigheid, moeders eindeloze geduld, de in bed in stilte ingeslikte tranen, de eindeloos repetitieve dagen, even uitgedoofd als haar ogen. Niets voor haar.

Afgezien van de pubergedachten over trouwen wil Maria zeker ook verder niets van hitsige jongens. Wie opdringerig is kan kennis maken met een hardhandige Malacarne. Michele is eigenlijk de enige met wie ze goed kan opschieten.

Als Tony er echter de lucht van krijgt dat zijn dochter omgaat met de jongste zoon van vader Senzasagne, ontsteekt hij in woede. Hij wil niet dat Maria iets heeft met dit misdadige gezin.

Wanneer de jaren verstrijken en Maria en Michele nog steeds contact houden verharden de familieverhoudingen zich door enkele dramatische gebeurtenissen. Maria maakt zich los van haar eenvoudige milieu Ze komt een uitstekende middelbare school en gaat vervolgens naar de universiteit waar ze een aardige vriend ontmoet. Toch blijft ze Michele ontmoeten. Het contact lijkt voor beiden een hartstochtelijk en onontkoombaar lot.

Auteur

Rosa Ventrella is een Italiaanse schrijfster uit Cremona. Dit is haar Nederlandse debuut. Deze familieroman speelt zich af in het zuiden van Italië waar een begaafd meisje zich probeert te ontworstelen aan haar eenvoudige, arme milieu.

Op schilderachtige wijze worden twijfel, liefde en woede van Maria beschreven als blijkt dat de band met familie en vrienden soms hechter is dan ze dacht.

 

Een familiesage die verrast.

Rosa Ventrella – Een fatsoenlijke familie. Vertaald uit het Italiaans (Storia di una famiglia perbene) door Dorette Zwaans en Rianne Aarts. ISBN 978-94-016-1040-7, 304 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.