Doelloos kijken

Bijna 200 Zeer Korte verhalen in ademloze notities

De reiger met zijn argusogen, de schrijver met zijn pen.

08-05-2018. De schrijver op weg: ‘Tegenwoordig fiets ik iedere avond tegen zonsondergang over het Groote Veld. (…) Als ik daar fiets denk ik vaak: zou het zin hebben na te denken over de zin van het leven? Of zou het leven geleefd moeten worden zonder erover na te denken? Met andere woorden, wat moet je antwoorden als iemand je uitnodigt om over de zin van het leven te komen praten?’

Het zijn vragen die A. L. Snijders continu bezighouden. En waar hij in het ene verhaal bespiegelend schrijft over een hem bijna te binnen geschoten antwoord, ontwaart hij in het andere verhaal een ‘reiger met argusogen’, een zo mooi beeld dat daarmee de zin van het leven op taalkundig gebied al beantwoord lijkt. De zin van de taal verbeeld in een fiets, de reiger, maar ook liefde, gêne, boeren zonder land, Zarathustra, de ongehuwde moeder Dora, gieren en gedichten… Wat binnen Snijders denkraam valt wordt haar na haar getekend, liefdevol of meedogenloos, spottend of bespiegelend, fijnzinnig en altijd raak.

Zo vertelt hij over een culturele avond waar hij is uitgenodigd te komen lezen uit eigen werk. Het gezelschap zat aan lange tafels. Na Snijders’ voordracht zou er gegeten worden en wijn gedronken. ‘Ik was het voorgerecht’ merkt de schrijver spottend op. Een fraai staaltje mensenkennis spreidt hij tentoon als hij vertelt over het huwelijk van zijn jeugdvriend Oskar. De man had een goed, maar weinig opwindend huwelijk en het kwam na een aantal jaren tot een welwillend geregelde scheiding. Maar toen Oskar zijn spullen ophaalde bij zijn ex en opmerkte dat zijn huwelijk met haar ‘een zeven kreeg en dat hij nu ging voor een negen’ pakte de vrouw een mes en stak hem dood. Grote opwinding alom, maar niet bij Snijders, die droog  zegt: ‘Ik heb het geheim van de cijfers altijd plausibel gevonden’.

Auteur

A.L.Snijders (1937) debuteerde in 2006 met een bundel met 336 ZKV’s, Zeer Korte Verhalen. Hij werd met dit nieuwe genre binnen de literatuur meteen bekend. Hij wordt de dadaïst in de literatuur genoemd en ontving nog talloze etiketten, maart daar heeft hij zich altijd stoïcijns tegenover opgesteld. In 2010 ontving hij voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

 

De auteur leest op zondagochtend voor de radio een ZKV voor en levert een wekelijkse bijdrage aan het Vlaamse dagblad De Standaard. Deze verhalen, plus de ZKV’s van 2017 en 2018 staan gebundeld in dit elfde deel. De auteur overschreed daarmee de grens van de drieduizend beschreven gedachten.

Snijders’ motto als hij een kort verhaal schrijft: ‘Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk’. Op die manier is hij in staat puur te formuleren, zonder zich te hoeven afvragen of iedere lezer  hem snapt. Daar gaat het hem niet om. Het gaat hem om het geven van heldere woorden aan herfstige, mistige dingen. Wie door de bomen zijn bos ziet staan is voor die opdracht geslaagd.

Een bundel, zoals al Snijders’ werk, voor genieters. Wie hem voor het eerst ‘proeft’, zal even door moeten bijten, daarna slaat de verslaving toe.

A.L. Snijders – Doelloos kijken. ISBN 978-90-7260-376-0, 229 pagina’s, € 15,-. Doetinchem: AFdH Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.