De zwarte koning

De koning van België in de fout

Lange en gevaarlijke zoektocht.

In deze thriller maken we mee hoe België in mei 1940 te maken kreeg met een invasie van het Duitse leger. Koning Leopold III bleef na de capitulatie in het land tegen de wil van de regering. De ministers gingen naar Engeland. Frankrijk was woedend over de gang van zaken. Namens de koning werd de Franse premier benaderd en hem werd een wonderlijke transactie aangeboden om de Fransen tevreden te stellen.

Het verhaal gaat verder als de oorlog beëindigd is. Prins Karel is regent, want zijn broer, de koning was ‘geschorst’ door de regering. De koninklijke familie lijkt betrokken te zijn bij de diefstal van een kunstschat. Hoe zit het met deze grootste doofpotoperatie uit de Belgische kunstgeschiedenis?

Auteur

Michael Kestemont is hoogleraar aan de universiteit in Antwerpen, waar hij digitale tekstanalyse doceert. Aan de hand van kunstmatige intelligentie gaat hij na hoe computers kunnen bijdragen aan de studie van historische literatuur. Hij werd bekend door zijn analyse van Karel ende Elegast en het Wilhelmus. Hij heeft een nieuwe visie op het auteurschap van beide teksten. Zijn kennis van Middelnederlandse geschriften heeft hij verwerkt in deze roman.

 

Hoofdpersoon in dit boek is Anna Vleminckx. Zij is op straat getuige van een overval en de moord op een politicus. Hij geeft haar een papiertje met een oude tekst. Anna begint aan een lange en gevaarlijke zoektocht. Uiteindelijk gaat het in deze verhaallijn om de plek waar de gestolen kunstschat verborgen is.

De queeste naar de kunstschat lijkt op de romans van Dan Brown en is even spannend als leerzaam. Alleen is Anna niet te vergelijken met de Robert Langdon. Heel interessant voor Nederlandse lezers is de voor hen onbekende geschiedenis van het Belgisch vorstenhuis in de Tweede Wereldoorlog. Soms wordt het boek wat ingewikkeld door het grote aantal namen van politici en geleerden. Het blijft echter een echte pageturner die je achter elkaar uitleest.

Spannende onthullingen uit de Belgische geschiedenis.

Michael KestemontDe zwarte koning. ISBN 978-94-014-5868-9, 330 pagina’s, € 20,99.  Tielt (B): Lannoo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.