Het tuinfeest

Vriendschappen gaan ten onder door een dode tiener

Schone schijn verhult duistere vermoedens

Als de rijke verwende Cleo veertig wordt organiseert ze een tuinfeest dat ‘op alle fronten perfect!’ moet zijn. Ze spaart kosten noch moeite, wil haar vriendenkring – bijna helemaal samengesteld uit oude vrienden van haar man Lucas – stevig imponeren. Het begint goed. De champagne vloeit, de gasten vermaken zich prima, zelfs de meegekomen tieners lopen niet te klieren maar gaan op in het gezelschap. Ook Laura , de 17-jarige dochter van Lucas’ oude vrienden Tessa en Thomas.

In die sfeer van plezier, ongenoegen en lichte spanning moet er welhaast iets gebeuren. En jawel, het gaat regenen, iedereen haast zich naar binnen en in de chaos raakt Laura ‘zoek’. Zij wordt de volgende morgen dood in de tuin aangetroffen. Volgens de politie is het voor 99% zeker een ongeluk: ze is in het donker van de gladde tuintrap gevallen en heeft haar nek gebroken. Maar Laura’s moeder Tessa, journalist en speurneus bij uitstek, gaat op zoek. Alles goed en wel met die 99%, maar ze wil dat ene overgebleven procent uitzoeken. Daarmee begint Tessa aan een speurtocht waarbij ze alle gasten stuk voor stuk gaat ondervragen. Ze ontdekt dat er geheimen zijn, dat de vrienden dingen achterhouden. Tessa moet en zal de waarheid achterhalen. De vragen drijven de vrienden uit elkaar.

Auteur

De Vlaamse schrijfster Bettie Elias (1953) is administratief en financieel directeur van een strategisch adviesbureau. Daarnaast is zij jeugdauteur. Ze debuteerde in 1983 met Een vreemd gevoel in mijn buik. Diverse van haar inmiddels dertig boeken werden genomineerd voor prijzen en gelauwerd met de Boekenwelp. Ze schrijft in haar kinderboeken over serieuze thema’s zoals racisme, kinderrechten, kindsoldaten en vriendschap. Dit is haar eerste psychologische misdaadroman voor volwassenen.

De auteur analyseert haarfijn wat vriendschappen kan maken en breken, wat onzekerheid doet met relaties en hoe het verleden kan drukken op het heden. Rode draad van het verhaal: ken je je vrienden en geliefden werkelijk en is het wel mogelijk elkaar uit en te na te doorgronden, zelfs als je een heel verleden deelt? Wat doet verdriet met een relatie?

Daarmee is dit boek een psychologische misdaadroman van de bovenste plank. Het gegeven – de dood van Laura – is eigenlijk vrij eenvoudig, de nasleep maakt dit verhaal tot een boek dat je bij de lurven grijpt en zelfs aan het denken kan zetten over eigen vriendschappen en relaties: wat weet ik van iemand, in hoeverre heeft iemand recht op geheimen in een hechte relatie?

Geweldig ‘volwassenen-debuut’ van een schrijver die haar sporen bij de jeugd al ruimschoots verdiende.

Bettie EliasHet tuinfeest. ISBN 978-90-8924-758-2. 342 pagina’s, €19,99. Antwerpen: Houtekiet 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.