Het feest

Ongelijke vriendschap

Dramatische verjaarspartij.

Martin Gilmour en Ben Fitzmaurice zijn sinds hun middelbare school bevriend, ondanks hun erg verschillende achtergrond. Martins vader overleed voor zijn geboorte en zijn moeder moest alle zeilen bijzetten om haar zoon een goede opvoeding te geven. Ze hadden het thuis niet breed.

Ben Fitzmaurice komt uit een oud geslacht. Zijn vader is puissant rijk. Ondanks dit verschil konden de jongens en later mannen het heel goed met elkaar vinden. Martin komt geregeld bij de ouders van Ben over de vloer.

Beide vrienden trouwen. Martin met Lucy en Ben met Serena. Vanaf dat moment lijkt de vriendschap een beetje te verwateren.

Na de dood van zijn vader krijgt Ben de beschikking over een groot kapitaal. Zijn veertigste verjaardag zal dan ook groots gevierd worden. Martin en Lucy verschijnen welgemoed op het feest. Beiden zijn zich er niet van bewust dat deze verjaardagspartij hen nog lang zal heugen…

Auteur

Elizabeth Day (1978) is radiojournaliste en romanschrijfster. In Nederland verschenen eerder van haar de boeken Steen, papier, schaar en Durf te falen. Deze literaire thriller opent met een politieverhoor van Ben Gilmour, precies een maand na het feest. Ben wordt als kennelijke getuige verhoord. Op het feest lijkt iets dramatisch gebeurt te zijn en de recherche doet onderzoek.

 

 

Via flashbacks wordt met trage zuigkracht onthuld welke gebeurtenissen de vriendschap jarenlang op de proef hebben gesteld. Tijdens het feest wordt de druk ondragelijk. Het eindigt met een dramatisch demasqué.

Spannend tot na de laatste bladzijde.

Elizabeth DayHet feest. Vertaald uit het Engels (The Party) door Eefje Bosch. ISBN 978-90-263-4876-1, 336 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.