Theater

Een moord waarbij ook cupido een rol speelt

Alles begint bij de Zilveren Vos.

Als de Gentse hoofdinspecteur Steve Stern en inspecteur Thomas Raven op 23 december een telefoontje krijgen over een moord weten ze dat het geen gewone kerst zal worden. Want de dode is een zeer belangrijk man, de advocaat Albert Leblanc, bijgenaamd de Zilveren Vos vanwege zijn sluwe streken.

Stern krijgt het moeilijk. Jaren geleden al ontmoette hij Julie Leblanc, Alberts vrouw. Hij was toen diep onder de indruk van haar charmes. Nu hij de kersverse weduwe moet gaan ondervragen steekt die bewondering opnieuw de kop op. Zelf is hij al vier jaar weduwnaar. Het is voor het eerst dat hij sinds de dood van zijn Véronique weer onder de indruk is van een vrouw. Fijn natuurlijk, maar in zijn rol van ondervrager streng verboden. Werk en privé moeten, zeker als dood en leven op het spel staan, streng gescheiden worden. Hoe moet hij dat in vredesnaam volhouden?

Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er zich de 23ste december heeft afgespeeld en kan de politie de schuldige vastzetten. Tenminste, dat denkt men. Want al in de proloog van dit boek is de echte moordenaar aan het werk en deze blijkt niet degene te zijn achter wie de politie aanjaagt. Alle logica uit de politieverslagen wordt door hem teniet gedaan.

Maar…. dat weten alleen híj en de lezer, een opmerkelijk staaltje van verhalend vernuft.

Auteur

Jan Smets (1951) studeerde economische wetenschappen. Hij was kabinetschef van de premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. Daarna werd hij directeur van de Nationale Bank en van 2015 tot 2 januari 2019 was hij Gouverneur van de Nationale Bank van België. Dit is zijn debuut.

 

 

Zoals gezegd: in de twee prologen aan het begin van de twee delen van dit boek is de moordenaar in actie. De lezer ziet wat hij doet, maar krijgt daarmee nog niet zijn naam op een presenteerblaadje aangeboden. Duidelijk wordt wel dat Stern, Raven en collega’s niet helemaal op het verkeerde pad zitten, maar zich op een zijweg moeten begeven. We blijven lang in het ongewisse over de identiteit van de moordenaar.

Niet iedereen houdt ervan, zo blijkt uit een commentaar op het net, maar uw recensent is juist zeer gecharmeerd van het pure taalgebruik vol Vlaamse (nieuwe) woorden. Wie een uitdrukking niet kent, maakt het echt wel op uit het zinsverband, het is geen woorden-raden.

Dit is een veelbelovend debuut en een heerlijke ‘ouderwetse’ misdaadroman in de beste zin van het woord. Ga lezen en geniet ervan. Smets, het volgende boek mag komen!

Jan Smets – Theater. ISBN 978-94-6131-853-4. 254 pagina’s, €22,00. Kalmthout (B): Van Halewyck 2019. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.