Ferrara

Loyaliteit gaat de dood voorbij

De vrienden tellen de dagen af.

Een handvol vrienden: Peter, Bart, Joost, David en André, allemaal heel verschillend, deelt de passie voor het leven en voor de wielrennerij. Peter moet dat op 21-jarige leeftijd na een val met de dood bekopen. Het drijft de vrienden uit elkaar, maar gelukkig niet voorgoed. Als ze tegen de vijftig zijn, besluiten ze de Mont Ventoux te fietsen. Het is een hernieuwing van hun vriendschap die nooit echt kapot is geweest.

Inmiddels zijn ze vijf jaar verder. Ouder, wijzer, opnieuw veranderd door ervaringen in het leven. Schrijver Bart wordt door dochter Anna onaangenaam verrast met de mededeling dat ze voor zijn oude krant correspondent wordt in het gevaarlijke Midden Oosten, Joost is na een affaire over wetenschapsfraude van de universiteit verdwenen, David heeft zijn reisbureau opgedoekt, is een café-restaurant begonnen maar stopt na fysieke klachten, André is rijk geworden na zijn schimmige handel en gebruikt zijn geld nu voor van alles. Hij helpt Joost met een hypotheek als zijn vriend een nieuwe uitdaging zoekt en besluit een vervallen pand te kopen in het schilderachtige Italiaanse Ferrara.

De vrienden besluiten eensgezind Joost te komen helpen klussen. Ze zijn er, allemaal om hun eigen reden, aan toe het land te verlaten. Bart is doodsbang dat zijn ‘Annaatje’ in Syrië gedood zal worden. Zou ze nu echt niet van dat onzalige plan willen afzien? David lijkt iets onder de leden te hebben, hij is moe, ingekeerd, niet zichzelf. Hoogste tijd om afleiding te zoeken. In Ferrara duikt de viskoopman Perotto op. Als die viskoopman is heeft hij de achtergrond van een hoogleraar want hij verbaast de vrienden steeds opnieuw. Als Anna een paar weken komt logeren toont de koopman bovenmatige belangstelling voor de jonge vrouw. Wat wil hij?

Auteur

Bert Wagendorp (1956) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was jaren vast verbonden aan de Volkskrant. Hij debuteerde in 1995 met de novelle De Proloog. Nu schrijft hij driemaal per week een column voor de krant. Daarnaast is hij essayist. In 2013 brak hij als schrijver internationaal door met Ventoux, het veelgeprezen boek werd in 2014 verfilmd. Ferrara is het – uitstekend los te lezen – vervolg hierop.

Het boek valt enigszins uiteen. Wie een reisgids zoekt voor Ferrara komt deels aan zijn trekken, voor een roman ietwat te zeer. Fraai gekenschetst: Ferrara is zo’n stad waarvan de schoonheid door haveloosheid wordt omhuld’.  En over Joosts gekochte pand: Het huis was misschien ooit een palazzo geweest, maar het verval had hard toegeslagen. Het was het kaalgevreten karkas van een palazzo. Van dat bouwwerk moeten de vrienden in relatief korte tijd een ‘designhotel’ maken, als dat geen uitdaging was.

Maar mooier en veel menselijker is het verhaal als de geschiedenis van de vriendschap, van de rondwarende dood – wie grijpt magere Hein in zijn klauwen – en van loslaten: Bart moet leren zijn volwassen dochter Anna los te laten, als hij daar moeite mee heeft roept zij hem streng tot de orde. De vrienden moeten leren hun verleden los te laten en de vaste overtuiging uit hun jeugd dat zij onsterfelijk zijn. Dat blijkt helaas niet de waarheid. Peters dood heeft hen geen les geleerd. Maar nu zij de vijftig voorbij zijn staat de dood in het echt op de loer.

Een boeiend boek, een mooi en soms ontroerend boek. Vrouwenvriendschappen kenmerken zich vaak door uitgebreid overal over praten. Deze typerende mannenvriendschappen laten zien hoe zeer zwijgen verbindt. Geef mij die vriendschappen maar…

Bert Wagendorp – Ferrara. ISBN 978-94-929282-5-2. 255 pagina’s, €22,50. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.