De vereniging van linkshandigen

Van Veeteren ontmoet Barbarotti

De dader van een viervoudige moord werd nooit gepakt. Na de ontdekking van een vijfde slachtoffer wordt de jacht opnieuw geopend..

Eind jaren vijftig besluiten een aantal jongeren van een jaar of twaalf een club op te richten. Omdat ze toevallig allemaal linkshandig zijn noemen ze zich ‘De vereniging van linkshandigen’. De groep bestaat uit vijf personen.

Ruim dertig jaar later krijgen de vier leden een cryptische brief van de oprichter van de vereniging waarin hun dringend wordt gevraagd om een reünie van hun oude club bij te wonen. Ze komen allemaal.

Na middernacht wordt vanuit het dorp in de verte een gloed van vlammen waargenomen. Men spoedt te hulp en waarschuwt de brandweer. Wanneer deze arriveert, staat het houten pand al in lichterlaaie en brandt vervolgens tot de grond toe af. Op de begane grond worden vier verkoolde lijken ontdekt. Eén lichaam ontbreekt.

Twintig jaar later wordt in de buurt van het drama een lichaam gevonden…

Auteur

Håkan Nesser (1950) behoort tot de top der Zweedse misdaadauteurs. Hij heeft met deze nieuwste thriller hoog ingezet. Het is namelijk verrassend dat hij in deze nieuwe roman zijn coryfeeën Van Veeteren en Barbarotti samen laat optreden. Beide rechercheurs ontmoeten elkaar voor het eerst en lossen gezamenlijk het mysterie van de linkshandigen op.

 

 

 

De kracht van de thrillers van Nesser zit in de onderzoeksmethode die vooral bestaat uit gesprekken en logisch redeneren. Daarbij is het formidabel hoe zonder inzinking de spanningsboog wordt vastgehouden door voortdurend stukjes informatie prijs te geven waardoor de lezer bij de les wordt gehouden.

Lezen van Håkan Nesser is als een warm bad dat heerlijk op temperatuur blijft

Håkan Nesser – De vereniging van linkshandigen. Vertaald uit het Zweeds (De vänsterhäntas förening) door Bart Kraamer. ISBN 978-90-445-4191-5, 512 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Uitgeverij De Geus 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.