De stille dood

Jacht op de stembanden

De sprekende film met synchroon geluid bij bewegend beeld wordt aarzelend populair. Voorstanders van de stomme film voeren een achterhoedegevecht.

Berlijn, 28 februari 1930. Inspecteur Gereon Rath is van Keulen overgeplaatst naar Berlijn. Hij werkt bij de afdeling moordzaken. Zijn directe chef hoofdinspecteur Böhm dirigeert hem naar de Terra-studio’s van Bellmann.

Samen met andere rechercheurs treft Rath een onnatuurlijk gekromd vrouwenlichaam. Haar gezicht is voor de helft mismaakt en bestaat voornamelijk uit verkoolde huid, kaal vlees en gebarsten brandblaren. Een zware schijnwerper drukt de linker bovenarm tegen de grond. Het is de geliefde filmactrice Betty Winter.

Onderzoek wijst uit dat er wellicht sabotage in het spel is. De technicus die voor de ophanging verantwoordelijk was, heeft een paar uur eerder de benen genomen en is spoorloos. Wanneer Rath op onderzoek uitgaat blijkt de verdwenen technicus onder een valse naam te werken en mogelijk een spion te zijn van een concurrerende filmstudio.

Verschillende filmconcerns en filmstudio’s voeren in Berlijn een felle strijd om het publiek met de nieuwe geluidsfilm voor zich te winnen. De stomme film is nog steeds erg populair en wordt gezien als ware kunst, terwijl velen de sprekende film vooral zien als een soort circusattractie.

Terwijl Gereon, die met zijn eigengereid gedrag voortdurend in aanvaring komt met zijn superieuren, geconfronteerd wordt met een tweede omgekomen filmactrice stapelen de raadsels zich op. Vooral als blijkt dat bij dit tweede slachtoffer de stembanden zijn weggesneden. Wil de moordenaar soms een statement maken?

Auteur

De journalist Volker Kutscher (1962) schreef met zijn debuutroman Schaduw over Berlijn een ware bestseller. Deze tweede misdaadroman, met eveneens Gereon Rath in de hoofdrol, is een vervolgdeel dat uitstekend los van het eerste boek kan worden gelezen.

 

 

 

Ook voor dit boek heeft de schrijver gedegen research verricht wat betreft de toenmalige ontwikkelingen op het gebied van de cinematografie. Zo ontstond een thriller waarin de stormachtige overgang van stomme naar geluidsfilm een centrale rol speelt.

Dit alles wordt prachtig gesitueerd in de nadagen van de Weimarrepubliek en het opkomend nazisme. Terwijl Berlijn in alle naïviteit nog feest viert voelt de lezer de dreiging van het fascisme.

Ook nu worden de donkere wolken van de misdaad regelmatig voorzien van zilveren randen van humor die met name in de dialogen onweerstaanbaar grappig is.

Een fantastische historische thriller.

Volker Kutscher – De stille dood. Vertaald uit het Duits (Der Stumme Tod) door Jacques Meerman. ISBN 978-90-443-5456-0, 624 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.