De jaagster

Duikvlucht van een nachtheks

Keiharde oorlogsmisdadigster probeert na 1945 onder de radar te blijven en haar straf te ontlopen.

Oostenrijk 1945. Als ze je vinden, als ze beseffen wat je hebt gedaan, krijg je een strop om je nek. Maar waar moest ze naar toe? Deze wereld was vol jagende wolven. Voorheen was zij de jaagster, maar nu was ze de prooi. Vlucht, duik onder, anders wordt het je dood.

Een jaar later, een paar uur rijden van Boston waar ze woonden en Dan McBride een antiekwinkel had.

Jordan McBride en haar vader verbleven bij hun vakantiehuisje bij Selkie Lake. Jordan vroeg recht voor z’n raap: ‘Pap, wie is die mysterieuze vrouw? Vertel eens!’ Ze waren al sinds haar zevende met zijn tweetjes, toen haar moeder was gestorven en ze wist dat Dan McBride moed verzamelde om haar iets belangrijks te zeggen. Drie maanden eerder, zo hoorde Jordan, had haar vader een weduwe leren kennen. Mevrouw Weber was haar naam en ze had een dochtertje van vier jaar oud. Het meisje heette Ruth.

Jordan was bijna achttien jaar en wilde het liefste van haar hobby fotograferen haar beroep maken en na school hierin een opleiding volgen. Haar vader had liever dat ze bij hem in de zaak zou gaan werken. Daar waren ze nog niet uit.

Mevrouw Weber die niet lang daarna de nieuwe mevrouw McBride zou heten, bracht in het leven van haar nieuwbakken stiefdochter een volslagen nieuwe dynamiek. Enerzijds bleek ze een bondgenoot van Jordan en steunde ze haar wens te gaan studeren, anderzijds bleef de relatie tussen beide vrouwen schuren. Er was iets aan haar stiefmoeder wat Jordan tegenstond. Gelukkig gaf haar dochtertje Ruth veel afleiding. Aanvankelijk was het meisje erg gesloten, maar daarin kwam geleidelijk verbetering.

Na de Tweede Wereldoorlog werd jacht gemaakt op oorlogsmisdadigers. In Neurenberg stonden 24 beruchte nazi-kopstukken terecht. Talloze oorlogsmisdadigers probeerden echter onder te duiken of vluchtten weg om aan hun straf te ontkomen. Tony Rodomovsky uit New York, Ian Graham, een Brit, en Nina Markova, die zich Nina Graham mocht noemen, vormden een trio dat een bedrijf had opgericht om nazi’s met een crimineel oorlogsverleden op te sporen en voor de rechter te brengen.

Vooral Nina was een kleurrijke jonge vrouw. Ze was jarenlang gevechtsvlieger in het Rode Leger geweest en had meer dan 600 vluchten op haar naam staan. In 1944 viel ze in ongenade en moest ze zien te ontsnappen aan de lange, meedogenloze arm van Stalin. Ze vluchtte naar Polen dat nog steeds door de Duitsers was bezet. Hier viel ze in de handen van die Jägerin, een gewetenloze sadistische nazi-moordenares. Nina wist opnieuw te ontkomen. Ze kwam terecht in het door de geallieerden bezet gebied waar ze met Ian trouwde en Brits onderdaan werd.

In 1950 kregen Ian, Nina en Tony opdracht om die Jägerin op te sporen en voor het gerecht te brengen. Voor Nina was haar finest hour aangebroken.

Auteur

Kate Quinn (1981) is een Amerikaanse schrijfster van historische romans, waaronder Het Alice-netwerk. Dit is een goed gedocumenteerde, mooi gestructureerde en buitengewoon spannende roman. Het meeslepende verhaal telt drie hoofdpersonen. Het zijn Jordan, haar verdachte stiefmoeder en Nina.

 

 

 

 

Aan het boek is veel research vooraf gegaan waardoor een interessant beeld wordt geschetst van de oorlogshandelingen vanuit het perspectief van het Rode Leger. Daarnaast krijgt men ook een goed beeld van de naoorlogse situatie waarin velen het liefste alle ellende wilden vergeten en het soms erg lastig was oorlogsmisdadigers voor het gerecht te slepen. De verleiding om dan maar voor eigen rechter te spelen was soms groot.

Een schitterend boek.

Kate QuinnDe jaagster. Vertaald uit het Engels (The Huntress) door Erica Disco. ISBN 978-94-027-0342-9, 512 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.