Solovlucht

Mishandeld

Geadopteerd meisje wordt groeit op tussen verkeerde mensen, waarna een laag zelfbeeld zich wreekt bij haar partnerkeuze.

Savarana komt uit India, waar ze zwaar ondervoed en ziek te vondeling was gelegd. Ze werd gered. Door haar vroeggeboorte was ze anders beslist doodgegaan aan een fistel net voor haar rechteroor. Een jaar later werd ze geadopteerd en overgevlogen naar Vlaanderen. Haar biologische moeder heeft ze nooit gekend. Ze wil geen oordeel vellen.

Indiase vrouwen worden bijvoorbeeld nog steeds zwaar mishandeld wanneer men te weten komt dat ze een buitenechtelijk kind op de wereld hebben gebracht, zelfs als ze verkracht zijn. Vaak blijft het niet bij verminking of mishandeling, steniging komt nog steeds voor.

Een jaar na haar adoptie kreeg Savarana er een broertje bij. Jafar kwam ook uit India, maar uit een andere gedeelte.

Hoewel Savarana het aanvankelijk niet in de gaten had was haar moeder erg afhankelijk van drank en ontwikkelde zich tot een ware alcoholiste. Ze veroorzaakte in het gezin veel conflicten die Savarana’s vader, de goedheid zelve, met liefde probeerde op te lossen. Helaas hield het huwelijk geen stand en vader verdween met een vriendin naar elders.

Er volgt een verschrikkelijke tijd bij de moeder. De kinderen worden vreselijk verwaarloosd en Savarana heeft vooral veel te duchten van Eddy, zijn moeders nieuwe partner. Eddy vindt ze een imbeciel die zijn klavieren niet van haar lichaam kan houden wanneer ze in bad of in bed ligt. Graag klemt hij zijn handen om de billen en prille borsten van het twaalfjarige kind. Wanneer Savarana zich daarop gillend van angst beklaagt bij haar moeder zegt deze: ‘Wees blij dat je niet verkracht bent. Ga je excuses aanbieden voor je hysterische aanval. Eddy verdient dat niet.’

Na ontvoering door de moeder worden de kinderen in een pleeggezin geplaatst. Het blijkt een hel omdat de andere pleegkinderen van het gezin de nieuwkomers terroriseren. Uiteindelijk bepaalt de rechter dat Savarana en Jafar bij hun vader en zijn nieuwe vriendin Isabella mogen wonen.

Na enkele gelukkige jaren blijkt vader uitgezaaide kanker te hebben. Na zijn overlijden kan Jafar het steeds minder goed vinden met Isabella. Hij krijgt een nieuw tehuis bij een vriendje wiens ouders bereid zijn zich over hem te ontfermen.

Savarana, die aan alle gebeurtenissen een laag zelfbeeld heeft overgehouden, heeft geen keuze en blijft bij Isabella wonen. Ze mist haar vader ongelooflijk, maar meent bij Isabella als verzorgende pleegmoeder, tevreden te moeten zijn. Helaas vergist ze zich.

Auteur

Aloka Liefrink (1979) is een Vlaams-Nederlandse schrijfster van Indiase afkomst. Na haar debuutroman Verweesd waarin ze vertelt over haar adoptie, verschenen van haar hand verschillende psychologische thrillers, zoals de Voyeur. Dit nieuwste boek is een psychologische roman waarin hoofdpersoon Savarana na een ontwrichte jeugd, moreel nauwelijks toegerust, op zoek gaat naar een levenspartner. Gelijk de wet van Murphy loopt daarbij alles voortdurend fout en wordt Savarana geconfronteerd met mannen die het slechtste met haar voor lijken te hebben.

 

Mede door haar geringe zelfvertrouwen vliegt ze als een angstig vogeltje in de armen van verkeerde mannen. Huiveringwekkende gevolgen laten meestal niet lang op zich wachten. Gelukkig stelt de schrijfster de lezer in de proloog van het verhaal gerust. Er is hoop.

Een beklemmende roman over een deraillerend leven.

Aloka LiefrinkSolovlucht. ISBN 978-90-903-1905-6, 328 pagina’s, € 19,99. Gorinchem: Studio Finton 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.