Huis vol leugens

Dodelijke jaloezie

Overspelige vrouw treft haar minnaar vermoord aan. 

Neve Connolly is in de veertig. Ze is getrouwd met Fletcher, die thuis onduidelijk werk verricht. Het liefst sluit hij zich daarvoor elke dag op in zijn studeerkamer. Met Mabel, hun oudste dochter, hebben ze de laatste jaren veel te stellen gehad. Ze zijn zelfs in gezinstherapie geweest. Ze staat op het punt op kamers te gaan wonen, want ze gaat studeren. Verder zijn nog twee zoons. Connor, de jongste is een jaar of acht en Rory gaat binnenkort naar de middelbare school.

Neve werkt op kantoor op een afdeling met collega’s die ze al kent vanaf haar studietijd. Ze zijn erg close met elkaar en ook houden ze contact met andere oud-studiegenoten.

Saul Stevenson is de chef van Neve. Sinds kort hebben ze een heftige verhouding. Saul is getrouwd en woont buiten Londen. Voor als het laat is geworden en hij weer vroeg op kantoor moet zijn heeft hij een appartement gekocht om te overnachten. Het is tevens een beleggingsobject. En het is prima geschikt als liefdesnestje waar hij Neve ongestoord kan ontvangen en ze beiden plezier beleven aan spetterende seks.

Het is voor Neve passen en meten. Als ze zeker weet dat Fletcher in dromenland is neemt ze de benen en fietst naar de vlakbij gelegen flat van Saul. Na het feest der zinnen moet ze dan weer hals-over-kop terug naar haar eigen bed. Ze heeft natuurlijk allerlei smoezen klaar voor het geval Fletcher iets mocht merken, maar tot nu toe lukt het aardig.

Op zekere ochtend krijgt ze op kantoor een berichtje van Saul. Ze ziet op haar scherm: IK BEN VRIJ TOT VANMIDDAG, KOM ZODRA JE KAN. Ze verbaast zich want haar minnaar zou toch voor zaken naar het buitenland zijn? Neve bedenkt zich echter geen moment en zegt dat ze plotseling weg moet omdringende redenen. Haar collega’s kijken er niet van op. Sedert het gedoe met Mabel zijn ze zulke mededelingen wel van haar gewend.

Ze pakt haar fiets en rijdt met boordevol gemoed naar het appartement van haar chef. Daar vind ze tot haar ontzetting haar geliefde met een gapende wond in zijn hoofd op de vloer liggen. Een bebloede hamer ligt er naast.

Neve raakt in paniek. Eigenlijk zou ze direct de politie moeten bellen, maar ze begrijpt onmiddellijk dat haar overspel dan onvermijdelijk aan het licht komt. Dat wil ze coûte que coûte vermijden. Omdat ze zich realiseert dat overal vingerafdrukken van haar te vinden zullen zijn, begint ze de woning grondig schoon te maken.

Auteurs

Nicci French, pseudoniem voor het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, schrijven sinds 1997 vele succesvolle psychologische thrillers.

In deze nieuwste roman brengt de ontdekking van de moord op Saul Stevenson hoofdpersoon Neve Connolly in ernstige moeilijkheden. Niet alleen zit de politie achter haar aan, maar ook wordt ze geteisterd door het gevoel dat iemand haar een loer wil draaien en nog steeds ernstige wraakgevoelens koestert. Het is alsof haar leven als een lawine van een berg afstort en in zijn bulderende neergang alles meesleurt wat ze lief heeft.

De thriller is van buitengewoon hoog niveau. Er is een spanningsboog die zonder zwakke plekken fraai wordt volgehouden, een buitengewoon onderhoudende verteltrant en een plot die zich zonder teleurstelling ontwikkelt tot een verrassende ontknoping. Daarbij levert de onderkoelde humor dikwijls een plezierige ondertoon.

Heerlijk boek.

Nicci French – Huis vol leugens. Vertaald uit het Engels (The Lying Room)  door Linda Broeder en Bert Meelker. ISBN 978-90-263-4331-5, 400 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.