Al die mooie vreemden

De wereld draait om Grace

Kostschoolmeisje Charlie duikt in een schimmig verleden.

Charlie is zeven, haar zusje Seraphine vijf, als hun moeder Grace in 2007 van de ene op de andere dag verdwijnt zonder een spoor na te laten. Ze laat haar dochtertjes bij hun vader achter, de rijke zakenman Alistair Colloway. Niemand weet waar Grace gebleven is, ook de privédetective die door Alistair wordt ingehuurd komt er niet achter. Droevig maar waar, het leven gaat door.

Als Charlie 17 jaar is gaat ze naar een prestigieuze kostschool in New England voor kinderen van invloedrijke ouders. De school telt allerlei clubjes. Charlie taalt er niet naar. Er is maar één club, de A, waarvan ze lid wil worden, maar daarvoor moet je gevraagd worden. Zij en hartvriendin Drew krijgen inderdaad een kaartje met een versluierde tekst, die van de A’s moet komen. Als de meisjes zich melden staan hen diverse opdrachten te wachten. Pas als ze díe hebben uitgevoerd, behoren ze echt tot de A’s.

Om te beginnen krijgt Charlie de opdracht langdurig met een jongen te zoenen. Er worden foto’s gemaakt. Als die bekend zouden worden, zou ze van school gestuurd worden. Op deze manier delen de A’s elkaars geheimen en gijzelen ze elkaar.

Latere opdrachten worden zwaarder, bijna onuitvoerbaar. Charlie stuit daarbij onverhoeds op het verleden en krijgt te maken met de verdwijningszaak van haar moeder. Dat zaait twijfel. Leeft Grace soms nog en is ze er met een ander van door gegaan, of is ze vermoord en zo ja waarom: omdat Alistair gechanteerd werd? Het ene na het andere vraagstuk komt boven tafel en Charlie raakt verstrikt in een duister web van leugens waaruit zij als kind is geboren. Langzaam maar zeker sluit zich het net, er staat een val opgesteld. Of Charlie tegelijkertijd de waarheid over Grace ontdekt? U komt er vanzelf achter.

Auteur

Elizabeth Klehfoth groeide op in Indiana. Ze studeerde creative writing aan Chapman University en Indiana University. Op die laatste universiteit werd ze ook docent. Ze woont in Los Angels. Dit is haar eerste roman.

 

De uitgever afficheert dit boek achterop de flap als een ‘roman’ en voorop als een ‘ongekend valse en spannende misdaadroman’. Wat mij betreft is het een roman. Er wordt een raadsel opgelost, zeker, maar voor de schrijver de lezer tekst en uitleg geeft over de aard van dat raadsel zijn we al ruim halverwege in dit lijvige boek gevorderd. Tot die tijd lezen we uitgebreid uit over de geschiedenis van Grace en haar liefdes, maar vooral over de sfeer op Charlies kostschool. Dat is niet allemaal rozengeur en maneschijn, wie medeleerlingen via geheimen gijzelt is niet echt gezellig bezig. Maar stof tot vertellen levert het wel, ontegenzeggelijk.

Roman of misdaadroman, er moet mij van het hart dat het verhaal mij wat al te lang duurde. Honderd pagina’s minder en de vaart had er meer ingezeten. Wie dol is op intriges en kostschoolmeisjesverhalen kan haar (of zijn?) hart ophalen.

Geen slecht boek, maar ook geen topper.

Elizabeth Klehfoth – Al die mooie vreemden. Verteeld uit het Engels (All These Beautiful Strangers) door Anna Livestro. ISBN 978-94-027-0403-7, 478 pagina’s, €17,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.