Nevelhel

Doodswens

Na het voorkomen van een zelfmoord blijkt opluchting misplaatst.

De trein raasde door en naderde het station. Nog vijftig meter, minder dan twee seconden en een mastodontische massa van ijzer en staal zou hen op nog geen meter afstand passeren. Minder zelfs, want de zonderlinge figuur minderde geen vaart. Hij liep ongegeneerd zijn dood tegemoet. Triomfantelijk nog één stap en hij zou gegrepen worden, meedogenloos meters meegesleurd, tot moes verpletterd. Alex wierp zich in een wanhoopspoging op het lichaam. Ze verloren beiden hun evenwicht.

Hulpdiensten werden gewaarschuwd. Langzamerhand ontwaakte het stationspersoneel uit een soort verdoving. Alex wist niets van eerste hulp. Het lichaam van de jongeman lag als dood naast hem langs de rails. Hulpverleners namen het over. Ook Alex werd afgevoerd in een ambulance.

Gelukkig vallen de kwetsuren van mee. De volgende dag gaat hij weer naar zijn werk. Uiteraard laten de gebeurtenissen van de vorige avond Alex niet los. Hij besluit na zijn werk bij het ziekenhuis langs te gaan om naar het slachtoffer te informeren. Eenmaal aangekomen wordt hij niet toegelaten tot de patiënt. Alleen familie heeft permissie.

Wanneer hij volhoudt blijkt de behandelend arts, Dr. Sophie Degrijze, hem toch graag te ontvangen en toe te laten. Tot Alex’ stomme verbazing ligt de door hem geredde jongeman niet op de intensive care of iets dergelijks, maar op de gesloten afdeling van psychiatrie. Wanneer Alex en de dokter de half verduisterde kamer van de patiënt betreden reageert de jongeman op een wijze die Alex volstrekt niet had verwacht.

Het wordt Alex wel duidelijk waarom de dokter hem heeft toegelaten. Dennis, want zo heet de zelfdoder, blijkt geen enkele familie te hebben. Alex de redder is zijn enige contact. Hij vraagt aan Alex of deze dicht bij hem wil gaan staan. De verbijstering over de hele situatie wordt nog groter als Dennis hem influistert dat hij zijn vader, moeder en zus heeft vermoord.

Auteur

Erik Persoons (1965) is een Vlaams schrijver van toneelstukken en thrillers. In deze psychologische thriller creëren Dennis, Alex en de psychiater Sophie Degrijze een driehoeksverhouding creëren die hen fataal kan worden. Er ontstaat een onheilspellende psychotische bubbel die ten leste explodeert.

 

 

 

 

De moorden die Alex zegt te hebben gepleegd worden door de politie gezien als ongelukken, maar wat is de waarheid? Verschillende rechercheurs onderzoeken de drie moordzaken in een race om de ware toedracht te achterhalen voordat grote ongelukken gebeuren.

Hoewel voor Nederlandse lezers af en toe onbegrijpelijke Vlaamse woorden passeren zoals ‘vierklauwens’ waarmee ‘haastig’ of ‘in galop’ wordt bedoeld, is het boek als thriller beslist geslaagd en mag de lezer erop vertrouwen dat de spanning tot de laatste bladzijden wordt volgehouden.

Erik PersoonsNevelhel. ISBN 978-94-624-2100-4, 311 pagina’s, € 19,95.Westerlo (B): Uitgeverij Kramat 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.