De Grens

Drugsoorlog

Derde deel van een sage over drugsbestrijding in Mexico en de Verenigde Staten. War on Drugs.

Op het hoogtepunt van de gevechten raakten de inwoners eraan gewend dat ze op de trottoirs over lijken heen moesten stappen. De kartels vertelden de chauffeurs van de ambulances via de radio welke gewonden ze mochten ophalen en welke ze moesten laten sterven. Ziekenhuizen werden aangevallen, net als de opvangcentra voor daklozen en afkickcentra.

Met de War on Drugs zijn jaarlijks miljarden dollars gemoeid. De huiveringwekkende strijd die honderdduizenden levens kost, zal doorgaan zolang drugs wordt beschouwd als contrabande.

De auteur vervolgt in dit boek het verhaal van de eerste twee delen van zijn trilogie. Hij begint in 2012 wanneer de Godfather van de Mexicaanse drugssmokkel, Adán Barrera in gevecht met concurrerende kartels het leven verliest. Aangezien zijn lichaam niet direct wordt gevonden, doen de wildste geruchten de ronde dat hij nog steeds actief is. Adán Viva is een leus die het goed doet.

Ondertussen is drugsjager Art Keller onvermoeibaar bezig in kaart te brengen welke volgelingen van Barrera bezig zijn de macht over te nemen. Een groep jongemannen, familie van de omgekomen Godfather profileert zich. Als het lijk van de beruchte drugscrimineel eindelijk boven water komt, ontstaat een machtsstrijd.

Auteur

Don Winslow (1953) is een Amerikaanse schrijver van thrillers. Zijn meesterwerk is ongetwijfeld zijn trilogie over de drugsoorlog zoals die in Mexico en de Verenigde Staten werd en wordt gevoerd. Het eerste deel The power of the dog is helaas niet in het Nederlands vertaald. De delen twee (Het kartel) en drie (De grens) gelukkig wel. Het is geen probleem dit derde deel los te lezen van de voorgaande delen. Ook Lek (The Force) is meer dan de moeite waard.

 

 

Art Keller wordt benoemd tot directeur van de DEA, de Drug Enforcement Administration.Barrera’s erfenis is een heroïne-epidemie die de VS teistert. Hij zet alles op alles om deze dodelijke stroom te stoppen, maar vindt zichzelf omringd door vijanden, mensen die hem willen doden, politici die hem willen vernietigen en erger nog, een nieuwe regering in het Witte Huis die gemene zaak lijkt te maken met de drugsdealers die Keller ten val willen brengen.

Keller is niet alleen in oorlog met de kartels, maar ook met zijn eigen regering. De lange worsteling heeft hem meer bijgebracht dan hij ooit had kunnen denken nu hij de laatste les zal leren: er zijn geen grenzen.

En wat doe je als er geen grenzen meer zijn? Wanneer de regels waarvan je dacht dat ze bestaan ​​gewoon verdwenen zijn? Wat is je positie als je niet echt weet aan welke kant je staat? De oorlog is thuisgekomen.

In deze thriller vindt de lezer naast de grote vertelling ook fraaie ondersteunende verhaallijnen. De spanning loopt vooral op als de drugsmaffia de directeur van de DEA steeds verder in het nauw brengt en het in de meest letterlijke zin een strijd van leven of dood wordt.

Een heftig verhaal over wraak, geweld, corruptie en rechtvaardigheid.

Don WinslowDe grens. Vertaald uit het Engels (The Border) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-027-0266-8, 750 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.