Stoel 7A

Vliegangst

Tijdens een vlucht van Buenos Aires naar Berlijn ontwikkelt zich een horrorscenario.

Buenos Aires 23.31 uur plaatselijke tijd. Het gaat beginnen. Mats Krüger die al jaren van zijn dochter vervreemd is, heeft het besluit genomen te proberen het contact met Nele te herstellen. Hij wil bij zijn dochter zijn als het kindje ter wereld komt.

Mats is psychiater, maar dat is geen beletsel om er een enorme vliegangst op na te houden. Veel liever was hij per schip naar Duitsland gevaren, maar er waren geen geschikte mogelijkheden.

Krüger. die altijd verkondigde liever tien uur in een tandartsstoel te zitten dan één uur in een vliegtuig, stond in de rij om in het grote vliegtuig zijn stoel te vinden. Waarom liepen de mensen niet door? Ze hadden een half uur vertraging.

De angst gierde al door zijn lichaam toen hij in de afgeladen slurf stond te wachten alvorens in het vliegtuig te stappen. De gedachte kwam bij hem langs of luchthaven-slurven wel berekend waren op het gewicht van al die passagiers.

Eindelijk kwam de rij weer in beweging. Op dat moment had hij eigenlijk liever nog even in het gangpad willen blijven staan in de hoop dat het gevaarte van 560 ton op de grond  zou blijven. Een mens was er niet voor gemaakt om op tienduizend meter hoogte in een blikken buis met vleugels en overdruk door de troposfeer te worden geschoten met buiten een temperatuur van 55 graden onder nul waarbij het kleinste foutje tot een ramp zou leiden.

Daar kwam bij dat de psychiater niet kunnen voorzien dat één van zijn vroegere patiënten ook aan boord was. Ooit had hij haar genezen verklaard.

Nog minder bevroedde Mats dat, terwijl de motoren over de startbaan brulden, zijn hoogzwangere dochter Nele op weg naar het ziekenhuis in een erg verkeerde taxi stapte.

Auteur

Sebastian Fitzek (1971) is journalist en schrijver. Zijn succesvolle debuut De therapie uit 2006 was de start van een spraakmakende serie psychologische thrillers. In Duitsland gingen al miljoenen exemplaren van zijn boeken, zoals Passagier 23 en Het pakket, over de toonbank en ook dit boek deelt in het succes.

 

Zoals de lezer mag veronderstellen wordt de vlucht van Mats Krüger geen pretje. Niet alleen wordt hij geconfronteerd met een zware patiënt uit het verleden, maar ook andere personen maken het de psychiater niet gemakkelijk.

Tijdens de vlucht krijgt Krüger het bericht dat zijn dochter gevaar loopt niet het ziekenhuis te bereiken, alwaar zij voor een keizersnede wordt verwacht. Kan hij haar te hulp schieten?

Horror in de lucht en op de grond.

Sebastian Fitzek – Stoel 7A. Vertaald uit het Duits (Flugangst 7A) door Lucienne Pruijs. ISBN 978-90-443-5448-5, 384 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.