Dodenstoel

Het eeuwige Srebrenicatrauma

Seriemoordenaar neemt wraak voor gruwelijkheden tijdens de val van Srebrenica.

De thriller begint met een gruwelijke moord. Een man hangt aan een touw in de woonkamer, zijn keel doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed. Beiden zijn ook gemarteld. In een kast zit een jongen die getuige is geweest van deze moorden. Omdat de vermoorde een bekende Nederlandse oud-officier is wordt Eugène Hamer aan het politieteam toegevoegd. Hij is een ex-commando en nu een veiligheidsadviseur bij defensie. Het team staat onder leiding van Neli Panka. Ze is niet blij met Hamer.

Al snel vindt er een tweede, identieke slachting plaats. Er zijn geen sporen. De dader maakt zich met een schuilnaam bekend. Hij daagt de twee speurders uit en communiceert via een website met de angstaanjagende afbeelding van een dodenstoel die we ook op de cover zien.

Het team

De leider van het onderzoekteam is Neli Panka, een Surinaamse vrouw met een wilde haarbos. De schrijver besteedt veel aandacht aan de beschrijving van haar persoonlijkheid. Kenmerkend voor haar is dat ze talrijke boeken raadpleegt over misdaadprofielen. De verstandhouding met Hamer is aanvankelijk heel matig, maar geleidelijk gaan ze elkaar beter waarderen.

Eugène Hamer is een ex-commando die aan verscheidene missies heeft deelgenomen. Hij komt in deze roman naar voren als een integer en dapper man.

Hamer mag dan positief naar voren komen, dat geldt niet voor vele andere militairen in dit boek. dat geldt ook, weliswaar in mindere mate, voor de politie.

De moordenaar

In de communicatie noemt de moordenaar zich steeds Nimrod. Hoewel hij veel prijsgeeft over zijn identiteit is het door zijn zorgvuldige werkwijze bijna onmogelijk hem te vinden. Van begin af is duidelijk dat hij een christelijke achtergrond heeft door het gebruik van Bijbelteksten, zoals Mij is de wrake.

Auteur

Johan Andersen (1972), pseudoniem voor Jürgen Snoeren. Hij studeerde literatuurwetenschap en werkte als redacteur bij uitgeverij Meulenhoff. Later werd hij zelf uitgever. Hij schreef het fantasytweeluik De demon van felswijck. Dit is zijn eerste thriller.

Dit debuut is bijzonder geslaagd. Het boek heeft een knappe plot met een einde dat onvoorspelbaar blijft en erg verrassend is. In de tweede helft is het erg spannend. De bloederige geweldsscènes bevatten veel details, de lezer zij gewaarschuwd.

 

Een meesterlijke thriller met Scandinavische allure, één van de beste die uw recensent de laatste tijd gelezen heeft.

Dodenstoel – Johan Andersen. ISBN 978-94-027-0271-2, 413 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.