Jij alleen

Te mooi om waar te zijn

Het lijkt de ideale liefde, maar het loopt uit op een catastrofe.

Iris en Paul, beiden zonder relatie, leren elkaar kennen als Paul Iris helpt een lekke band te vervangen. Ze hebben nog enkele ontmoetingen die uitlopen op een wederzijdse hevige verliefdheid. Iris werkt als grafisch ontwerper. Ze is zeer getalenteerd en krijgt mooie opdrachten. Paul was vroeger leraar, maar door een hevige ziekte van zijn vrouw moest hij ontslag nemen en werd hij haar mantelzorger. Na haar dood raakt hij in een crisis. Als hij Iris ontmoet heeft hij een baantje bij de metro als controleur.

De korte hoofdstukken dragen de namen van de personen. De hoofdstukken vanuit Paul zijn tweeledig. Er zijn hoofdstukken die Paul beschrijven in het ziekenhuis. Zijn been is afgezet. Later gaat hij naar een revalidatiecentrum. In deze hoofdstukken ontbreekt Iris. Het speelt in een tijd na de relatie met Iris. Hij heeft slechts contact met zijn moeder en zijn zus.

Auteur

Ninni Schulman (1972, Zweden) woont in Stockholm met haar kinderen. Ze was journaliste, daarna werd ze fulltime schrijver. Eerder verscheen in Nederland Het meisje met sneeuw in het haar.

 

 

 

De thriller is vooral geschreven vanuit Iris. Over haar komen we alles te weten: haar enthousiasme, haar verliefdheid, haar hartstocht, maar ook haar angst en argwaan. Dat geldt niet voor Paul, de schrijfster houdt hem vaag. Aanvankelijk is Iris dolverliefd. Na allerlei Tinder-contacten denkt ze met Paul de ideale man gevonden te hebben: knap, een fantastische minnaar en ook heel zorgzaam. Op den duur wordt hij wel wat bezitterig en heeft ze steeds minder contact met haar vriendinnen.

De grote vraag is of dit boek een echte thriller genoemd mag worden. De eerste helft lijkt het meest op een damesroman. Veel gesprekken met vriendinnen en de liefde is wel heel romantisch en zoet. Van spanning is geen sprake. In de tweede helft ontstaat er heel geleidelijk wat spanning en komen er allerlei vragen op bij de lezer. Het slot is heel heftig en onverwacht.

Een romantisch en later spannend verhaal.

Ninni Schulman – Jij alleen. Uit het Zweeds vertaald (Bara du) door Edith Sybesma. ISBN 978-94-027-0245-3, 347 pagina’s, € 18,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.