Liefde en Geluk

‘Reisgids voor mensen met liefdesverdriet’

Een Amerikaanse tiener toert met haar broer en een vriend langs bezienswaardigheden in Ierland en komt haar vernedering te boven.

Tante Mel heeft bedacht dat ze haar huwelijk wilde vieren aan de westkust van Ierland. Haar zus en vier kinderen uit Amerika behoren tot de gasten. Maar voor de jongste dochter Addie is het geen feest. Want als je vriendje Cubby keihard op je zestienjarige hart is gaan staan, dan voel je je niet in de zevende hemel. Vooral niet als je weet dat datzelfde vriendje zijn ervaring met het hele voetbalteam heeft gedeeld. Het team waar ook haar broer Ian deel van uitmaakt.

‘Je moet het tegen mama zeggen.’ Als Ian deze woorden, voor de zoveelste keer, tijdens de plechtigheid tegen haar zegt, moet ze hem wel een oplawaai verkopen wat resulteert in hun beider val van de heuvel, dwars door modder en koeienvlaaien. Volgens de oudste broer Walt heeft dit voorval de feestelijkheden behoorlijk leuker gemaakt, maar moeder heeft daar andere ideeën over. Ze laat de twee volgens plan naar Italië gaan waar Lina, de beste vriendin van Addie verblijft, op één voorwaarde. Als ze ook maar één klacht van Lina’s vader over hen krijgt moeten ze uit hun sportclub. Zij en haar twee oudste zoons gaan met het gezelschap mee op rondreis door Ierland.

Addie moet zich hier wel bij neerleggen: voetbal is haar ticket naar de universiteit. Ian heeft echter andere plannen. Wanneer Addie de volgende ochtend in het hotelletje wakker wordt, zijn niet alleen moeder, Walt en Archie vertrokken, maar tot haar grote woede ook Ian. Op de parkeerplaats ziet ze hem recht op een aftands autootje aflopen. Voor de tweede keer werkt ze haar broer tegen de grond.

Auteur

Jenna Evans Welch (1986) was als kind al een onverzadigbare lezer. Het zat er dus al vroeg in dat ze schrijfster werd. In 2016 schreef ze de bestseller Liefde & Gelato. Dit is haar tweede roman voor jongvolwassenen. Jenna woont met haar echtgenoot en twee kinderen in Salt Lake City, Utah.

De eigenaar van het gammele autootje, Rowan, nodigt Addie uit met hen mee te gaan om de Burren, een kalksteenplateau, te bezoeken voordat ze haar naar het vliegveld brengen. Zij gaan dan verder met als uiteindelijke doel Electric Picnic, het grootste muziekfestival van Ierland. Over de Burren heeft ze gelezen in de reisgids Ierland voor mensen met liefdesverdriet: een onconventionele gids voor het smaragdgroene eiland. Deze gids, die ze uit de bibliotheek van het hotel heeft meegenomen, belooft de lezer ‘te bevrijden van die verpletterende lading hartzeer waar je mee rondzeult’.

Gedrieën gaan ze op pad door het indrukwekkende landschap van Ierland en voltooien de opdrachten die door de gids worden opgelegd. Italië wordt niet meer bezocht. Als dikke vrienden eindigen ze op het festival. De gids heeft gelijk gekregen: ze is bevrijd van haar hartzeer. En aan het eind van de vakantie gaat ze weer naar school om het hoofd te bieden aan de leerlingen die allemaal weten wat er tussen haar en Cubby is voorgevallen.

Deze roman beschrijft niet alleen de wederwaardigheden van Addie, maar vooral het belang van echte vriendschap. Bovendien krijg je een indruk van het imponerende Ierland. Het boek is geestig, maar behandelt ook een incident dat helaas vele jonge meisjes overkomt. Een fijn boek voor even tussendoor.

Jenna Evans WelchLiefde en Geluk (vertaald uit het Engels Love and Luck door Irene Paridaans). ISBN 978-94-027-0229-3, 318 pagina’s, € 11,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Young adults. Bookmark de permalink.