De 90ste verjaardag van Louis van Roosgaarde

Mollen in de familie

Tijdens de voorbereiding van een verjaarsfeest komen familiegeheimen boven water.

Louis van Roosgaarde wordt negentig jaar oud. Hij is een politiek zwaargewicht. Hoewel zijn jaren als minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken al jaren achter hem liggen laat hij nog vaak zijn stem gelden. Nog steeds wordt naar zijn wijze woorden geluisterd. Hij woonde vroeger op het landgoed Roosgaarde in het oosten van het land. Tegenwoordig leeft hij met zijn helaas wat dementerende echtgenote in een Haags appartement.

De oud-minister heeft een zoon en een dochter die inmiddels volwassenen kinderen hebben. Ook de eerste kleinkinderen hebben zich aangediend.

Kleinzoon Roberto woont sinds twee jaar als beheerder op het landgoed. Zijn aanwezigheid was hard nodig, want het grote huis stond eigenlijk al jaren leeg en was bezig te verloederen. Louis van Roosgaarde en zijn vrouw kwamen vroeger nog wel voor een weekend of een vakantie langs, maar de laatste jaren lukt dat niet meer.

Wanneer het negende kroonjaar van zijn opa aanstaande is neemt Roberto het initiatief om de verjaardag van de stamhouder te vieren op het familielandgoed waar iedereen zulke bijzondere herinneringen aan bewaart. Hij zorgt ervoor dat iedereen een uitnodiging krijgt.

Verschillende familieleden zijn niet erg enthousiast. Sommigen vinden het nogal ver uit de route. De meesten wonen immers in het westen. Een tante van Roberto heeft ook veel ruimte en biedt aan dat de partij bij haar zal worden gehouden. Roberto houdt echter voet bij stuk.

Veel lastiger is dat enkele familieleden door een verstoord verleden weigeren te komen. Er ontstaat een dynamiek binnen het geslacht van de van Roosgaardes waarbij allerlei verzwegen familiegeheimen boven water komen.

Zo blijkt een alleen via de mannelijke lijn overdraagbare erfelijke ziekte een bron van speculaties, schrijft een doodverklaarde tuinman een brief uit Colombia, worden onverklaarbaar vermiste sneakers opgedregd, wordt er plotseling vreemd aan gekeken tegen bepaalde bloedbanden en duikt een Amsterdamse sjacheraar op die sommige familieleden begint te stalken.

Auteurs

Jan Terlouw (1931), oud-politicus en natuurkundige en zijn dochter Sanne Terlouw (1959), neerlandica en schrijfster, schreven een verrukkelijk labyrint met familiegeheimen. Ze leiden zowel de personages als lezers door een dwaaltuin waarin iedereen steeds weer verrast wordt.

 

Niet alleen de plot, maar ook de afgewogen afwisseling van een lichte toets van komedie en tragedie, geven het boek een ononderbroken spanningslijn. Een fijne roman die boeit totdat alle loshangende rafeltjes zijn verdwenen.

Heerlijk om te lezen.

Jan Terlouw en Sanne Terlouw – De 90ste verjaardag van Louis van Roosgaarde. ISBN 978-93-6297-126-4, 319 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.