Gouden kooi

#Me Too

Vrouw wordt door haar man geterroriseerd. Uiteindelijk slaat ze keihard terug.

Toen drong het opeens tot haar door. Er was een heel leger beschikbaar. Een leger dat zat te wachten tot het de aanval kon inzetten. De meeste vrouwen – hoe rijk en geslaagd ook – zijn door een man bedrogen. De meeste vrouwen hebben zo’n ex, zo’n trouweloze hond, leugenaar, bedrieger die hun hart heeft gebroken en vertrapt. Zo’n mannelijke chef die een promotie aan een mannelijke collega met slechtere kwalificaties en minder competenties heeft gegeven. Ze kennen de opmerkingen, de kleffe handen tijdens de kerstviering op kantoor. De meeste vrouwen hebben oorlogsletsel opgelopen. Op de een of andere manier.

Dit zijn de gedachten van Faye. Ze is dan al lang van haar man af. Alleen hun dochtertje  Julienne bindt hen nog op een ongemakkelijke manier.

Faye was over haar oren verliefd op de knappe Jack Adelheim. Beiden hadden aan de Economische Hogeschool gestudeerd, hadden een mooie loopbaan voor zich, maar Faye gleed na enkele jaren met Jack een onfortuinlijk huwelijk in. Hij pakte haar langzamerhand alles af. Haar carrière, haar sociale contacten, haar geld, haar zelfvertrouwen.

Jacks seksuele honger was niet te stillen en hij bedroog haar voortdurend. Uiteindelijk loopt zoiets volkomen spaak en gooit multimiljonair Jack Adelheim zijn vrouw het huis uit. Ze waren op huwelijkse voorwaarden getrouwd en Jack had het zo geregeld dat ze vrijwel zonder een cent op straat kwam te staan. Haar lichaam en de kleren die ze aan had mocht ze houden.

Faye zit ook geestelijk aan de grond. Ze heeft een traumatische jeugd achter de rug. Haar vader was een hardhandige tiran die haar broer tot zelfmoord dreef en zijn vrouw vermoordde. Hij had een lange gevangenisstraf gekregen, maar Faye krijgt het bericht dat daar kennelijk gauw een einde aan komt. Ze moet er niet aan denken haar vader weer tegen te komen. En hoe kon zij toch verliefd worden op een man die zo op haar vader leek?

Gesteund door een vriendin en een eveneens getraumatiseerde hospita gaan plotseling Faye’s ogen open. Er rijst een plan om gruwelijk wraak te nemen.

Auteur

Camilla Läckberg (1974) behoort tot de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Ze is vooral bekend geworden door de serie Fjällbacka Murders. In deze nieuwste roman zal de lezer vergeefs zoeken naar de vertrouwde speurders Patrick Hedström en Erica Falck.

 

 

 

Dit boek is, ondanks een beslist thrillerachtig slot, een echte #Me Too roman. Het bestaat uit drie delen. Eerst lezen we hoe hoofdpersoon Faye volslagen ten onder gaat aan de terreur van haar echtgenoot en voormalig zakenpartner, vervolgens wordt beschreven hoe ze uit het diepe dal opkrabbelt om tenslotte op ingenieuze wijze definitief met hem af te rekenen.

Het verhaal is onderhoudend geschreven, heeft een verrassende plot en voert een ondertoon waardoor mannen zonder boter op hun hoofd het ook zullen appreciëren.

Camilla LäckbergGouden kooi.  Vertaald uit het Zweeds (En bur av guld) door Elina van der Heijden. ISBN 978-90-443-5442-3, 368 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.