De Moordput

Mensenhandel

Echtpaar meent dat hun dochter tegen haar zin op een boerderij wordt vastgehouden. Ze roepen hulp in.

 ‘Onder de schone schijn verbergt zich soms een verschrikking, zoals het geval was in de zaak-Birdie Barclay.’ Zo begint een nieuw avontuur van de detective William Arrowood en zijn assistent Norman Barnett. Ze zaten al een paar weken zonder werk, dus was de brief van Mr. Barclay met een uitnodiging om bij hem en zijn vrouw langs te komen erg welkom.

Het echtpaar Barclay zat met een probleem. Zes maanden geleden was hun dochter Birdie getrouwd met de boerenzoon Walter Ockwell. Tijdens de bruiloft was alles normaal verlopen, maar nadien, nu zes maanden geleden, hadden ze niets meer van hun dochter vernomen. Geen bezoekjes, geen brieven, zelf met kerst geen bericht. Tweemaal waren ze  vergeefs bij de boerderij langs geweest. Daar woonden behalve het pas getrouwde stel de broer van Walter en diens echtgenote en zijn zus. Ook vonden enkele boerenknechts er hun onderkomen.

Beide keren dat ze hun dochter wilden bezoeken was hun te verstaan gegeven dat Birdie niet thuis was. Ze was ergens op visite.

Aan het einde van hun verhaal vertelde Mrs. Barclay dat hun dochter geestelijk niet helemaal ontwikkeld was. De dokter had haar debiel genoemd. Maar Birdie was een gehoorzame harde werkster. Bovendien was haar man Walter geestelijk haar gelijke, zodat ze een goed koppel vormden.

De Barclays vroegen aan Arrowood hen te helpen een gesprek te arrangeren met hun dochter zodat zij zich ervan konden vergewissen dat alles in orde was. De detectives namen de opdracht aan.

De volgende dag brengen ze een bezoek aan de boerderij van de familie Ockwell en worden ontvangen door twee hels blaffende monstergrote honden die scherp zijn aangelijnd. Wanneer ze zich aan de deur melden worden de speurders met allerlei tegenstrijdige smoezen buiten  gehouden. Er zit niets anders op dan weer te vertrekken. Wanneer Arrowood omkijkt ziet hij echter voor één van de bovenramen het gezicht van een jonge vrouw die met een tijdschrift iets duidelijk wil maken. Hij is ervan overtuigd dat het Birdie is.

Bij nader onderzoek blijkt een op het eerste oog simpele zaak buitengewoon ingewikkeld en misdadig in elkaar te zitten. Vooral als er een moord wordt gepleegd en de plaatselijke politie niet van plan is om enig onderzoek te verrichten staan de twee detectives er alleen voor en moeten zelfs vrezen voor hun leven.

Auteur

Mick Finlay wordt door zijn historische belangstelling na Arrowwood opnieuw geïnspireerd tot het schrijven in de stijl van Arthur Conan Doyle. In zijn nieuwe roman komt de laat negentiende-eeuwse belangstelling voor en omgang met zwakbegaafden aan de orde. Het gedegen onderzoek naar bronnenmateriaal van de auteur levert niet alleen een spannend misdaadverhaal op, maar ook betrouwbare informatie over een tijd dat termen als debiel, idioot, mongool en down nog vrij over elkaar heen buitelden.

Deze onderhoudende thriller uit de tijd van Sherlock Holmes is goed voor vele uren ouderwets leesplezier.

Mick Finlay – De moordput. Vertaald uit het Engels (The Murder Pit) door Ruud van de Plassche. ISBN 978-94-027-0264-4, 448 pagina’s, € 18,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.