De onverwachte wending in het leven van Grace Anderson

Carrièrecrash

Hoe dromen kunnen uitlopen op een nachtmerrie in de wereld van de klassieke muziek.

Grace Anderson is bouwer van strijkinstrumenten. Ze woont in het Engelse Kent en heeft een bijzondere reputatie opgebouwd. Ze vindt dat de tijd gekomen is om voor de prestigieuze strijkinstrumententriënnale van Cremona een door haar gebouwde cello in te sturen. Ze maakt beslist kans om voor het instrument een belangrijke prijs te winnen.

Grace heeft in haar leven een grote teleurstelling moeten verwerken. Op haar negentiende ging ze als veel belovende leerling studeren aan het conservatorium. Door een uit de hand gelopen conflict met haar leraar werd ze ervan afgestuurd en besloot Grace geheel gedesillusioneerd af te zien van een verdere carrière als celliste.

Gelukkig bleek ze een uiterst bekwaam bouwer van strijkinstrumenten. Na vele jaren heeft ze naam gemaakt en voelt ze zich volkomen happy in haar beroep. Alleen één ding zit er niet meer in en dat is spelen voor anderen, laat staan optreden voor publiek. Ze speelt nog steeds veel op haar cello, maar alleen als ze zeker weet dat niemand kan meeluisteren.

Grace is al jaren stapelverliefd op David. Hij is een rijzige charmante man. Helaas vereist hun relatie discretie, want David is getrouwd en heeft twee jonge zoons. Zijn vrouw is weliswaar op de hoogte, maar ze hebben afgesproken dat hun twee kinderen niets aan de weet mogen komen. Bovendien is David een veel gevraagde tolk bij belangrijke internationale onderhandelingen. Ook in dit opzicht is discretie altijd vereist. De relatie tussen Grace en David moet dus met zorg stil worden gehouden.

Wanneer Grace en David na een concert in Parijs met de metro naar Davids appartement  gaan valt vlak voor de aanstormende metro een vrouw van het perron. Nog net voor de naar later blijkt zwangere vrouw zou worden aangereden weet David haar met gevaar voor eigen leven op het perron te hijsen.

Davis maakt zich vervolgens met Grace zo snel mogelijk uit de voeten. Weg van alle mogelijke publiciteit. Helaas hebben camera’s de heroïsche redding vastgelegd en gaan de beelden de wereld over. Iedereen wil de kranige redder bedanken en huldigen.

Wie is deze held die een vrouw en haar ongeboren kindje het leven redde?

Het duurt niet lang of Grace gaat zich ook die vraag stellen als blijkt dat haar geliefde David er een leven op na houdt waar ze gedurende de negen jaren van hun verhouding totaal geen weet van had. Haar wereld stort langzamerhand ineen.

Wanneer haar persoonlijke drama uiteindelijk zorgt voor een gitzwart scenario zijn er gelukkig mensen in haar omgeving die te hulp schieten.

Auteur

Anstey Harris is een Engelse schrijfster. Ze is getrouwd met een vioolbouwer en woont in het gedeelte van Engeland waar een belangrijk deel van deze roman zich afspeelt.

 

 

 

 

 

Haar roman is een warm geschreven feel good story over de wereld van de klassieke muziek. Het is plezierig te lezen hoe zowel de schrijfster als ook de vertalers zich hebben ingespannen om te zorgen voor een goed gedocumenteerd verhaal. Op een enkel aspect na, bijvoorbeeld dat het componeren van een symfonie meer inhoudt dan het verzinnen van een paar pakkende melodieën, klopt alles. Hulde.

Een mooie roman, een spannend plot en veel deskundige aandacht voor de wereld der strijkinstrumenten. Ook voor lezers die niet zo thuis zijn in de klassieke muziek een aanrader.

Anstey Harris – De onverwachte wending in het leven van Grace Anderson. Vertaald uit het Engels (The Truths and Triuphs of Grace Anderson) door Nan Lenders en Anneke Bok. ISBN 978-90-468-2465-8, 304 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2019.

De recensent was dertig jaar werkzaam als docent aan het Amsterdamse conservatorium.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Muziek. Bookmark de permalink.