Jelena, de onbekende held

Guerrilla in Rusland

Russisch meisje ontpopt zich als geduchte partizanenleider en voert een niets ontziende strijd met de  Duitse Wehrmacht.

‘Op 4 augustus 1941 kwamen de Duitsers. Ze leken losgeslagen honden op zoek naar bloed. Ze trapten de deuren van onze huizen in. Verzet had geen zin, ze waren met teveel. Mijn moeder werd in het gezicht en in haar buik geschopt. Een soldaat scheurde haar jurk open en verkrachtte haar. Ze gilde van de pijn tot ze een kogel door het hoofd kreeg. Even later werd mijn vader die alles had moeten toezien, ook dood geschoten. Mijn zusje van elf werd onder water geduwd. Een soldaat zette zijn zware laars in haar nek tot ze verdronk. Daarna was ik aan de beurt.’ Aldus het relaas van de vijftienjarige Jelena.

Hoelang ze bewusteloos is gebleven weet ze zelf niet. Ze ontwaakte tussen levenloze lichamen. Ze was verkracht en aan alle kanten toegetakeld, maar ze leefde.  Waar moest ze heen? Alle huizen waren platgebrand en iedereen was dood of weg. Jelena was spiernaakt. Het kon haar niets schelen. Wanneer je in de overlevingsmodus terecht komt telt dat kennelijk minder.

Ze gaat op zoek naar eten, onderdak en kleding. Na een griezelige speurtocht vindt ze dat. Maar wat verder? Ze snapt dat rond blijven hangen in de verbrande ruïnes van het dorp geen optie is. Daarbij komt dat alle vezels van haar beschadigde lichaam vervuld zijn van één heftig verlangen, namelijk wraak.

Jelena heeft als wapens twee handbijlen bij zich. Tot haar verrassing blijkt ze deze griezelig precies te kunnen werpen. Ze staat van zichzelf versteld als ze bij twee Duitsers feilloos hun schedel weet te raken waardoor ze aan een zekere dood ontsnapt.

Na enige tijd stuit ze op een groepje partizanen onder leiding van de charismatische Vlad. Na een schuchtere kennismaking komen de partizanen er achter dat het eigenzinnige meisje niet alleen opmerkelijk goed haar bijlen kan gooien, maar dat ze ook als scherpschutter iedereen achter zich laat. Zelfs de narrige scherpschutter Vasili moet in haar zijn meerdere erkennen.

Bovendien ziet Jelena erg scherp in de nacht. Wanneer ze op grote afstand de opgloeiende sigaret van een Duitse verkenner opmerkt en daardoor een hoop Russische levens redt krijgt ze van Vlad de erenaam De Russische Arend.

Auteur

Ronald van Assen (1971) schreef aanvankelijk op therapeutische basis, maar heeft inmiddels enkele boeken op de markt gebracht. In dit boek beschrijft hij de lotgevallen van een zwaar getraumatiseerd meisje dat in de strijd tegen de Duitsers bereid is het leven te geven. Ondanks alle stres, die zich vooral uit in huiveringwekkende nachtmerries, zet ze alles op alles om vooral de dood van haar elfjarige zusje te wreken.

 

 

 

In deze guerrillathriller moet de lezer voorbereid zijn op talrijke vaak gruwelijke oorlogshandelingen waarbij de waarde van ieder mensenleven in het geding is.

Ronald van AssenJelena, de onbekende held. ISBN 978-94-92115-72-0, 288 pagina’s, € 17,95. Hoorn: Godijn Publishing 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.