Blonde Dolly

Fameuze cold case inspireert tot nieuwe roman

Moordenaar van rijke prostituee werd nooit gestraft.

De prostituee Blonde Dolly (Sebilla Alida JohannaNiemans, 1927) werd op 31 oktober 1959 in De Haag vermoord. Nu werden in die tijd nogal wat collega’s vermoord, zoals Chinese Annie, Magere Josje en Dikke Alie. Maar de moord op Dolly deed veel stof opwaaien. Stof dat eigenlijk nooit is gaan liggen. Het leven en de dood van Niemans inspireerden tot een roman en tot een film*. En nu wederom tot een thrillerachtige roman.

Niemans ontving ’s nachts haar klanten, maar trad overdag op als model en voordrachtskunstenares. Ze had geen pooier. Haar klanten kwamen uit de betere kringen. Ze bezat onder meer een aantal huizen.

Auteur

De bekende misdaadauteur en scenarist Tomas Ross (1944), pseudoniem van Willem Hogendoorn, heeft sinds vroege jaren tachtig tientallen romans op zijn naam staan. Hij is een meester in het genre faction, waarin bestaande feiten samen met fictie worden verwerkt. Drie van zijn misdaadromans werden bekroond met de Gouden Strop. Ross verstond de kunst in de huid van de overleden auteur van de klassieke Schaduwboeken, Havank, te kruipen en schreef drie nieuwe Schaduwboeken.

Ross is een zoon van P.G. Hogendoorn, die werkte voor de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst en er ongetwijfeld meer van heeft geweten dan ik nu. Aan hem heeft de auteur dit boek opgedragen. Hij was al lang geïntrigeerd door Dolly. De zaak deed hem denken aan de min of meer uit dezelfde tijd stammende Britse Profumo-affaire met Christine Keeler, die een eind maakte aan de politieke loopbaan van premier Harold Macmillan. De BVD-dossiers zijn helaas niet toegankelijk voor derden. De feiten bleken schaars en tegenstrijdig. Daarom moest de auteur meer dan gewoonlijk zijn toevlucht gezocht in speculaties en veronderstellingen. En dat doet hij met verve.

Wist Dolly te veel over het oorlogsverleden van een aantal van haar voormalige klanten? En wat was er gebeurd met sommige communistische verzetsstrijders? Waren zij verraden? En zo ja, door wie?

Prins Bernhard, vaak het mikpunt van Ross, wordt deze keer slechts enkele keren genoemd. Onder de klanten van Dolly bevond zich onder meer professor dr. P.J. Oud, één van de oprichters van de VVD en burgemeester van Rotterdam. Wie er verder allemaal in het boek voorkwamen, bestaand of bedacht, staan in de nuttige Dramatis Personae, aan het begin van dit boek. Ze buitelen over elkaar in een ingenieuze plot waarvan het zonde is om er maar iets van weg te geven. Een bijzondere rol speelt Jan H.A.K. Gualthérie van Weezel, oud-commandant van de Binnenlandse strijdkrachten in Velsen tijdens de Tweede Wereldoorlog en later hoofdcommissaris van politie in Den Haag. Hij komt niet alleen in het boek voor, maar beschikte ook over allerlei geheim gegevens over het onderzoek naar de dood van Dolly.

Het ‘dubbele leven’ van Sebilla Niemans wordt met veel aandacht voor de details geschetst. Het slot bevredigt mij niet helemaal, maar dat doet het de auteur vast ook niet.

Je weet wat je krijgt bij Thomas Ross en dat is ook deze keer veel leesplezier voor de liefhebber.

Tomas Ross Blonde Dolly. ISBN 978-94-031-3380-5, 389 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

* ‘Blonde Dolly’ (1989), film van Gerrit van Elst.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.