Feyenoord Forever

Het ultieme bewijs van clubliefde

De mooiste tattoos.

Het overkwam veel Rotterdamse jongens (en meisjes), ook de auteur van dit boek en uw recensent. Aan het handje met hun trotse vader en/of moeder werden zij op zekere leeftijd meegenomen naar De Kuip. Het begin van een levenslange verslaving. Maar ook vaak het begin van een levenslange lijdensweg, die slechts zo nu en dan onderbroken wordt door een uitbarsting van uitzinnige vreugde, een landskampioenschap of een Nederlandse, en heel soms een internationale beker.

Er is een tijd geweest, in de vorige eeuw, dat de successen niet zo zeldzaam waren. Tussen 1961 en 1974 werd de club zes keer kampioen en won het de Europacup I, de wereldbeker voor clubteams, de UEFA Cup en twee keer de KNVB beker. Maar daarna kwamen de schrale jaren met een recente opleving: de KNVB bekerwinst in 2016 en 2018 en het prachtige landskampioenschap in 2017.

Supporters tonen hun trouw met clubshirts (zelfs het ‘uittenue’) en clubsjaals, maar de ultieme aanhanger gaat nog verder. Hij (of zij) laat een tattoo zetten met de clubnaam, het logo of de afbeelding van een favoriete speler, of De Kuip. In dit boek kunt u honderden foto’s van dergelijke tattoos vinden, de ene nog mooier dan de andere.

Auteur

Frans Reichardt (1962) noemt zichzelf vooral Feyenoord-supporter. Hij kwam voor het eerst op tienjarige leeftijd in De Kuip. Sindsdien bezocht hij meer dan duizend thuis- en uitwedstrijden in Rotterdam-Zuid en diverse uithoeken van Nederland en Europa. Hij is redacteur van het officiële supportersblad van de club Hand in Hand.

Hij selecteerde uit 2000 ontvangen tatoeages er zo’n 700 voor dit boek. Hij heeft zelf ook enkele tatoeages laten zetten. Willem van Hanegem schreef een voorwoord: De ‘F’ is een mooie letter. Zelf heeft hij geen tattoo, al past zoiets best bij mij. Hij vertelt dat ook keeper Justin Bijlow na het laatste kampioenschap een tattoo heeft laten zetten. De tekst kunt u in dit boek lezen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan clubicoon Gerard Meijer,

‘Feyenoord’, ‘liefde’ en ‘kampioen’. Dat zijn antwoorden van Feyenoord-supporters op de vraag waarom zij een tattoo hebben laten zetten. De grote vraag is natuurlijk, wat staat er zoal op die tattoos? Een selectie: Geen woorden maar daden, You’ll never walk alone, Feyenoord till I die, de jaartallen van kampioenschappen en andere grote successen, Dirk Kuyt (vaak inderdaad op de kuit), Coen Moulijn, Willem van Hanegem, John de Wolf.

 

 

 

Voor echte Feyenoorders, kopen, kijken en genieten.

Frans Reichardt – Feyenoord Forever. Feyenoorders en hun tattoos. ISBN 978-94-92881-23-6, 208 pagina’s, € 24,95 Rotterdam: Trichis Publishing 2018.

Foto’s: Edwin Verheul

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.