De uitverkorene

Bloederige boodschap

De politie wordt geconfronteerd met verschillende afschuwelijke moorden. Er blijkt tussen de afslachtingen een merkwaardig verband te bestaan.

De rechercheurs Bianca van Dijk en Joris Vischjager staan voor een imposant smeedijzeren toegangshek tussen twee statige pilaren. Gastvrij zwaait het hek elektrisch open. Stapvoets rijden ze de aangeharkte toegangsweg het landgoed op. Het huis in de verte lijkt wel een klein paleis. Wanneer ze uitstappen gaat de voordeur open. het is Johanna Lefevre zelf die hen verwelkomt.

Het rechercheursduo volgt haar naar de living. Daar verschijnt ook Folkert Lefevre. Hij is vooral bezorgd of de politiemensen niet gevolgd werden. De ontvoerder van hun dochter Lizy had immers gedreigd haar onmiddellijk om te brengen als de politie werd ingelicht. De voorwaarde waarop Lizy haar vrijheid kon terugkrijgen was duidelijk. Als directeur van zijn bedrijf Leveref Capital had Folkert een sanering doorgevoerd waarbij 78 medewerkers waren ontslagen. De ontvoerder eist van hem dat aan al deze ontslagen werknemers een miljoen euro moest worden uitgekeerd. Binnen een week.

Bianca en Joris worden van het gesprek met de verontruste ouders niet heel veel wijzer. Behalve dan dat Folkert zich zal inspannen om aan de eis te voldoen. Waar moet de ontvoerder gezocht worden? Onder de 78 ontslagen mannen en vrouwen? Ze gaan aan de slag om ze allemaal te screenen op hun alibi.

Terwijl deze arbeidsintensieve operatie bezig is, worden de rechercheurs geconfronteerd met een afschuwelijke moord op een actieve pedoseksueel die door een vormfout aan zijn veroordeling kon ontsnappen. Aanvankelijk werd er geen verband gelegd met de ontvoering van Lizy, maar dat komt na een derde moord toch anders te liggen.

Auteur

Igor Znidarsic (1957) woont sinds zijn elfde in Nederland en publiceert in allerhande tijdschriften als HP/De Tijd en Panorama. Zijn debuutthriller De blindganger verscheen in 2017 en werd onder meer genomineerd voor De Gouden Strop.

Dit boek, dat het gebracht heeft tot de longlist voor de Gouden Strop 2019, is een misdaadroman waarbij aanvankelijk de vraag centraal staat: wie is de dader? In het tweede gedeelte van deze uit vier delen opgebouwde roman wordt echter duidelijk wie de dader is en wordt de spanning van de plot verschoven naar de vraag: hoe loopt het af? Zal de dader worden gepakt, overleeft hij of zij het, welke slachtoffers zullen wellicht volgen?

Deze omschakeling is natuurlijk een aardige vondst, maar doet de spanningsboog inzakken omdat de lezer betrekkelijk snel zowel bekend is met de dader als ook met zijn motieven. In het derde en vierde deel van het boek loopt de spanning gelukkig weer op en komt de plot tot een spannende climax.

Ondanks de behoorlijk pittige beschrijvingen van acties en moordpartijen, de plezierige opzet van korte hoofdstukken, een overzichtelijke club dramatis personae en een originele plot, is het wel een verhaal met halverwege een flinke dip.

Igor ZnidarsicDe uitverkorene. ISBN 978-90-452-1317-0, 334 pagina’s, € 15,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.