Van In. Episode I

Speurder ontwaakt uit lethargie

Oude bok krijgt weer trek.

Voormalig politiecommissaris Pieter Van In lijdt een troosteloos bestaan in zijn woning in Brugge. De dagen rijgen zich aaneen zonder dat er wat gebeurt. Hij zwelgt in zelfmedelijden en herinneringen aan zijn vrouw Hannelore en de kinderen. Hij rookt als een ketter en drinkt meer flesjes Omer leeg dan eigenlijk goed voor hem is. Hij mist haar, zijn voormalige vriend en collega Guido Versavel en zijn werk bij de Brugse politie. Heeft hij te snel ontslag genomen nadat hij zwaar getroffen was door ? Door wie of wat laat de schrijver vooralsnog in het midden.

Auteur

Pieter Aspe is een gevierd Vlaams thrillerschrijver. Hij schreef meer dan 40 boeken, waarvan er een aantal ook zijn vertaald en uitgebracht in Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. Eind 2017 verscheen De butlerknop, volgens Aspe het laatste boek met Pieter Van In als hoofdpersoon. Een aantal van deze boeken werd bewerkt voor een succesrijke televisiereeks. Maar nadat Aspe samen met zijn vriend Marec een eigen uitgeverij begon (in het Brugse pandje De loge met een boekhandel annex koffiehuis) verscheen het eerste boek van een nieuwe, tiendelige reeks over Van In. Elk jaar zal een nieuw deel verschijnen.

Er zijn twee vrouwen voor nodig om Van In weer actief te krijgen. De eerste, Kira, roept zijn hulp in om een verdwenen man op te sporen. Die speurtocht brengt hem onder meer naar Rome, waar hij Rein ontmoet, een voormalige collega die nu bij Europol werkt.

Naast Van In krijgt de lezer te maken met de activiteiten van een rücksichtsloze seriemoordenaar, een man met geen greintje empathie die steeds meer plezier in het moorden krijgt. Wanneer zullen hun paden elkaar kruisen?

Je proeft dat dit boek met veel plezier is geschreven en merkt het aan Van In, die dankzij de interactie met aantrekkelijke vrouwen weer langzaam ‘de oude’ wordt, een politiek incorrecte en inventieve speurder met gevoel voor humor.

En passant speelt een prinselijke losbol een bijrol. Hiervoor heeft ongetwijfeld Laurent, de broer van de huidige Belgische koning, model gestaan.

De lezer komt niet te weten hoe Van In zijn dierbaren moest verliezen. Hopelijk duurt het geen tien jaar voordat dit drama wordt opgehelderd.

Steeds sneller volgen de ontwikkelingen elkaar op totdat een dramatisch einde wordt bereikt. De slotzin komt hard binnen. Komt Van In die klap te boven? Het wachten is op Episode II.

Vlaams, spannend en vol humor. Dat lees je toch in één adem uit?

Pieter Aspe – Van In. Episode I. ISBN 978-90-223- 3591-9, 310 pagina’s, € 22,50. Brugge: Aspe 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.