De Vos

Whizzkid

Britse geheime dienst gebruikt autistische jongen als wapen.

‘Niemand zag ze. Niemand hoorde ze. Dat was ook niet de bedoeling. De in het zwart geklede soldaten van de Special Forces slopen ongezien door de aardedonkere nacht naar het huis dat hun doel vormde’ Zo begint het verhaal van De Vos. Het zal de codenaam worden van een jongeman van achttien jaar. Hij heet Luke Jennings en is de oudste zoon van Harold en Sue Jennings. Marcus van dertien completeert het gezin dat een volstrekt onopvallend leven leidt in Luton.

De Special Forces zijn op zoek naar een nieuwe hacker die het onmogelijke had gepresteerd door zich toegang te verschaffen tot de geheimste dossiers van de Verenigde Staten.. Hij had geen spoor achtergelaten. Hij had niets gestolen, niets gesaboteerd, niets vernietigd. Hij leek te zijn binnengekomen en om zich heen te hebben gekeken en was daarna weer vertrokken.

Nog nooit was het iemand gelukt op deze manier een databank binnen te dringen en door een onneembare firewall zijn weg te vinden. Het waren niet de Russen, de Iraniërs of de Israëli’s en ook niet de Noord-Koreanen. Het was een jongen in Engeland die nog nooit was opgevallen.

Nadat men in de Verenigde Staten enigszins bekomen was van de eerste schrik werd alles op alles gezet om de hacker te vinden. Dat lukt uiteindelijk in Engeland waar de Britse geheime dienst de touwtjes in handen neemt.

Het gezin werd die nacht in hechtenis genomen. Ze moesten hun koffers pakken en werden meegenomen. Snel werd duidelijk dat het de ernstig autistische oudste zoon Luke de persoon was die ze moesten hebben. Amerika eiste dat hij zou worden overgeleverd om een ongetwijfeld lange gevangenisstraf tegemoet te zien. De Britten hadden echter een ander idee.

Auteur

Frederic Forsyth (1938) werd onsterfelijk beroemd toen in 1971 zijn thriller De dag van de jakhals verscheen. De kracht van deze roman en de vele die zouden volgen ligt in de knappe combinatie van feiten en fictie. In een decor van algemeen bekende of gemakkelijk verifieerbare politieke en militaire feiten, ontwikkelt de schrijver een bloedstollend scenario dat een adembenemende realiteit uitstraalt. In deze nieuwste thriller laat de auteur zien dat hij het handwerk waarop zijn reputatie berust, nog steeds volledig beheerst.

In een overtuigende samenwerking tussen de regeringen van Engeland en Amerika wordt de geestelijk labiele Luke, die een uitzonderlijk begaafdheid laat zien bij het hacken van computers, ingezet bij verschillende internationale conflicten.

Uiteraard zijn de vijanden van het vrije westen niet van gisteren. De geheime diensten van met name Rusland en Iran hebben snel in de gaten dat de Britten de beschikking hebben over een soort wonder boy die zo snel mogelijk uit de weg moet worden geruimd.

Het kat-en-muisspel dat vervolgens ontstaat levert een heerlijke, ouderwetse Frederic Forsyth op. Liefhebbers van zijn boeken zullen ongetwijfeld (weer) zwaar genieten van deze buitengewoon geslaagde roman.

Frederic Forsyth – De Vos. Vertaald uit het Engels (The Fox) door Guus van der Made. ISBN 978-94-005-1029-6, 336 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: A. W. Bruna 2019.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller, Internet. Bookmark de permalink.