Jinxed

De wereld van de robot-huisdieren

Vijftienjarig nerd-meisje is verzot op baku’s, robot-huisdieren. Ze gaat naar een school waar ze opgeleid wordt om zelf baku’s te maken. Ze wil gaan werken bij Moncha, de firma waar nieuwe baku’s worden ontwikkeld.

Als Lacey in een kloof afdaalt om de baku van haar vriendin op te zoeken, treft ze de kapotte resten van een level 3-baku. Ze weet deze te repareren. Het is een kat die ze Jinx noemt. Het blijkt een heel bijzondere baku die veel meer kan dan andere. Op Profectus, de opleiding waar haar opleiding begint, wekt het bezit van die bijzondere baku veel jaloezie. Haar handigheid in het repareren levert haar vrienden op. Maar haar grote vijand Carter doet alles om Jinx te bemachtigen.

Auteur

Amy McCulloch werd geboren in het Verenigd Koninkrijk en groeide op in Canada. Ze studeerde klassiek Engels. Ze woont nu in Londen en schrijft science fiction, fantasy- en avonturenromans. Van haar verschenen onder meer The Oathbreakers Shadow, The Shadow’s Curse en The potion diaries.

 

 

De hoofdpersoon is het vijftienjarige meisje Lacey Chu. Ze is bijzonder ambitieus. Haar schoolresultaten zijn uitstekend, maar toch wordt ze niet toegelaten tot de eliteschool die haar moet opleiden tot compagneur, baku-ontwerper bij Moncha, de enige firma die baku’s vervaardigt. Ondanks haar cijfers wordt ze niet toegelaten omdat ze zich niet kan veroorloven een kostbare baku level 3 te kopen. Ze is zeer teleurgesteld. Als ze de kapotte baku vindt die onherstelbaar beschadigd lijkt lukt het haar met veel vernuft en doorzettingskracht deze ‘kat’ weer tot leven te wekken. Als ze dan toch toegelaten wordt is ze op de opleiding al even ambitieus.

Als lezer kost het wel even moeite te wennen aan deze toekomstige wereld met robot-huisdieren. Deze baku’s lijken bijna honderd procent op echte dieren: everzwijn, kever, hond, kat, zelfs een arend. Ze gedragen zich zo, maar het zijn ook computers die alles uitrekenen en de weg wijzen. De baku van Lacey kan meer dan de andere.. Normale baku’s reageren op bevelen, Jinx opereert zelfstandig. Hij praat tegen Lacey, terwijl anderen dat niet horen. Ze houdt dat angstvallig geheim.

Een merkwaardig fenomeen in het boek zijn de Baku-battles. De leerlingen zitten in verschillende teams. Zij laten hun baku’s tegen elkaar vechten. Het gaat er keihard aan toe. Sommige raken zwaar beschadigd. Het is de kunst ze weer repareren. De leerlingen kunnen hier hun vaardigheid demonstreren. Toch is het moeilijk te accepteren dat het hier normaal is dat fraaie, kostbare apparatuur zo maar vernietigd wordt. De sfeer in de wedstrijden is weinig sportief.

In het boek komen allerlei vragen naar voren. De vader van Lacey, ooit een zeer succesvol compagneur bij Moncha, is verdwenen. Lacey wil dit oplossen. Waarom laat Moncha Corp zich nooit zien? Zij is degene die de baku heeft uitgevonden en die Moncha heeft opgericht.

De grootste vragen gaan natuurlijk over Jinx. Zijn eigenzinnig gedrag brengt Lacey vaak in de problemen, maar de grote vragen zijn wie heeft hem gemaakt en waar komt hij vandaan? Al deze vragen zorgen voor spanning in dit boek. De stijl is zeer toegankelijk en lijkt aangepast aan young adults, maar volwassenen kunnen zich waarschijnlijk ook uitstekend vermaken met dit boek.

Amusante en spannende science fiction roman.

Amy McCulloch – Jinxed. Vertaald uit het Engels (Jinxed) door Angelique Verheijen. ISBN 978-94-027-3230-6, 318 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.