De druivenfluisteraar

Een gevaarlijke reis

Met een varken op zoek naar truffels.

Op zekere dag vraagt een vreemdeling de wijnboer Gargouille om werk. Janty kan goed met de snoeischaar overweg en blijkt een prima kracht. Hij praat nauwelijks tegen mensen, de oorzaak is een geheim dat hij van jongs af aan met zich meetorst. Maar als hij alleen is spreekt, of liever fluistert hij tegen de druiven: Snoeien doet bloeien. Hij verstaat zijn vak.

Janty sluit vriendschap met het Gargouille’s varken Bellefleur, dat een grote liefhebber van truffels is en door de boer wordt gebruikt om deze lekkernij in het bos op te sporen. Het is wel zaak om ervoor te zorgen dat Bellefleur de truffels niet zelf opeet.

Alles gaat zijn gangetje tot Heloïse met haar hondje Caesar bij Gargoullie intrekt. Het duurt niet lang voordat deze vrouw de touwtjes volledig in handen neemt en dat heeft consequenties voor Janty en Bellefleur. Heloïse wil dat het varken wordt geslacht. ’s Nachts vluchten Janty en Bellefleur. Het is het begin van een soort roadtrip in een oude eend door Frankrijk en Italië.

Auteur

Ilja Gort (1951) is wijnboer, schrijver, uitgever en televisiepresentator. Hij woont afwisselend op zijn wijnchateau La Tulipe bij Bordeaux en in Nederland. Voor Albert Heijn maakt hij tegenwoordig grote en kleine flessen wijn onder de merknaam La Tulipe. Hij maakt televisieprogramma’s over vooral het goede leven in Frankrijk en recentelijk ook in Italië en Spanje. Hij schreef onder meer het hilarische boek De vrouwenslagerij en de thrillers het Merlot Mysterie en Château Fatale.

 

Regelmatig probeert Janti om Bellefleur in te zetten bij het zoeken naar truffels en dat lukt steeds goed. Het probleem is dat het eigenwijze varken dan maar heel moeilijk in bedwang is te houden en regelmatig zelf alle truffels opeet. En ze moeten dan weer vluchten om te voorkomen dat het varken bij de slager belandt.

Op hun reis komen ze gelukkig ook vrouwen tegen, die zich op de een of andere manier aangetrokken voelen tot de verlegen Janty. De journaliste Leonie Forgard probeert hem zelfs aan het praten te krijgen.

Uiteindelijk belanden ze in het Italiaanse Alba, waar Leonie voor Le Figaro en reportage moet maken, die niet ongevaarlijk blijkt te zijn. Na het bezoek aan een truffelbeurs en een truffelmarkt raakt het tot dan toe voortkabbelende verhaal in een stroomversnelling.

Janty en Bellefleur belanden bij Toto een eenzame, maar machtige mafiabaas. Er ontstaat een zekere mate van verstandhouding tussen beiden. Janty praat echt met Toto en onthult hem zelfs zijn geheim. Maar helaas krijgt de mafioso opeens trek in verse karbonaadjes en Siciliaanse worstjes.

De plot is origineel, met onverwachte wendingen. Is het daarmee een echte thriller? Nou nee, veel meer een fraaie parodie daarop. Gort heeft een aanstekelijke manier van schrijven met veel humor en uiteraard aandacht voor lekker eten en drinken. Met de Franse slag dus. Santé.

Ilja Gort – De druivenfluisteraar. ISBN 978-90-827015-9-3, 212 pagina’s, € 15,95. Amsterdam: SLURP Publishers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.