Een Bijlmerliedje

Muzikale buurt

Soulmuziek sleept Surinaamse tiener door pubertijd heen.

In hun oude buurt in Amsterdam waren ze het enige gekleurde gezin. In de Bijlmermeer vallen ze niet op, hoopt Sheila als ze met haar ouders en drie broers naar de pas opgeleverde flat Dennenrode verhuizen.

Een mooi uitzicht, grote kamers en een heuse badkamer. Sheila, net begonnen op de middelbare school, ziet het daar in die nieuwe wijk wel zitten. Niet alleen in de kleurrijke buurt schalt regelmatig muziek, ook in hun flat speelt soul een belangrijke rol. Het zijn de jaren zeventig. Dus wordt er gedanst door haar ouders op Float on, sluit haar broer zich drie dagen op zijn kamer op met Have you seen her uit de speakers en zwijmelt Sheila weg op nummers als Tears on my pillow.

Auteur

Diana Tjin (1961) is geboren in Amsterdam. Haar ouders zijn afkomstig uit Suriname. Ze heeft Klassieke Talen gestudeerd en is werkzaam als Erfgoed-catalografe bij de Universiteitsbibliotheek. Ze debuteerde met Het geheim van mevrouw Grünwald, een roman over de internering van Duitsers in Suriname. Dit is haar tweede boek.

Sheila sluit nieuwe vriendschappen maar moet ook knokken de oude te behouden. Want lang niet iedere vriendin mag na school bij haar komen in die ‘enge’ buurt. Langzaam vindt Sheila haar weg in de nieuwe wereld, waarin zij zich ontwikkelt van schuchtere brugpieper tot een zelfbewuste jonge vrouw.

In de acht jaar dat ze er wonen verandert de wereld rap om haar heen. Zo mogen ze als eersten een proefritje maken met het nieuwe vervoermiddel, de metro! En ook ervaart de puber dat het, ondanks ze nu in multiculturele wijk woont, nog lang niet gedaan is met discriminatie, seksuele intimidatie en het verschil tussen arm en rijk. Het is de muziek die haar indirect helpt volwassen te worden.

Het boek leest lekker weg, mede door de korte hoofdstukken over alledaagse beslommeringen. Wellicht is het leuk voor de wat oudere lezers die zich herkennen in het geschetste tijdsbeeld van de jaren zeventig. De puberperikelen van Sheila zal jongeren van vandaag de dag daarentegen worst zijn. Ook van de Bijlmerliedjes zullen zij amper hebben gehoord. Achterin de roman is in ieder geval een lijst van de nummers opgenomen die in het boek voorkomen. Voor de liefhebber!

Diana Tjin – Een Bijlmerliedje. ISBN 978 90 6265 505 2, 183 pagina’s, € 17,50. Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.