Normale mensen

Coming of age in Ierland

Marianne en Connell leren zichzelf en elkaar kennen.

Wanneer Connell bij het huis van Marianne aanbelt doet zij de deur open. Hij komt zijn moeder Lorraine halen die als huishoudelijke hulp bij de familie werkt. Ze kennen elkaar van school, maar het is nu voor het eerst dat ze met elkaar praten. Hij is een knappe, populaire jongen; zij is een buitenbeentje dat in de pauzes het liefst alleen is.

Hoewel ze in een andere sociale klasse leven komt in dit praatje hun overeenkomst naar voren: ze zijn de beste leerlingen van hun jaar. Dat schept een band en de eerste seks is al snel daar. Dat ze iets met elkaar hebben mag echter op school en tijdens feestjes niet blijken. Voor het slotfeest nodigt hij niet Marianne, maar Rachel uit, waardoor Marianne zo van slag is dat ze niet meer naar school gaat, maar slechts het examen doet. Lorraine is woedend op haar zoon.

Toch blijven ze elkaar zien en Marianne haalt Connell over om net als zij aan Trinity College, de oudste en beroemdste universiteit van Dublin, te gaan studeren. Daar zijn de rollen omgekeerd: Marianne weet zich omringd door tal van medestudenten, terwijl Connell zich er niet op zijn gemak voelt.

Auteur

Sally Rooney (1991) is een Ierse schrijfster, die woont en werkt in Dublin. Ze studeerde Engels aan Trinity College. Ze debuteerde met de roman Conversations with friends (Gesprekken met vrienden) in 2017. Dit is haar tweede roman, die op de longlist voor de Man Booker Price kwam te staan.

 

De vader van Marianne had in haar jeugd losse handjes, welke eigenschap door haar broer is overgenomen. Na een zeer akelige aanvaring met hem gaat zij een tijdlang niet naar huis. Komt het door deze ervaringen dat zij in haar relaties altijd kiest voor mannen die macht over haar willen hebben? De enige die dat niet wil, ook al biedt ze het aan, is Connell. Hij blijft de vriend op wie ze altijd kan rekenen en als hij erover dubt om op een uitnodiging van de universiteit van New York voor een master creatief schrijven in te gaan moedigt zij hem aan. Je moet het doen, zegt ze. Ik zal er altijd zijn. Dat weet je.

Twee intelligente adolescenten die met alle huidige problemen in het leven te maken hebben, zoals de studie, de omgang met medestudenten, relaties, alcohol, drugs, zelfmoord, huiselijk geweld, maar ook vriendschappelijke liefde. Maar niet echt een romantische liefde. Kan je dan nog van normale mensen spreken?

Deze roman behandelt al die thema’s en daar word je als lezer niet blij van. Maar juist doordat al deze kwesties door de ogen van de twee hoofdrolspelers worden beschreven is dit boek het lezen waard.

Sally Rooney – Normale Mensen. Vertaald uit het Engels (Normal People) door Gerda Baardman. ISBN 978-90-263-4334-5, 253 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken. Bookmark de permalink.