Mijn moeders strijd

Aanvulling op de roman ‘Wees onzichtbaar’, waarin het ook handelt over het gezin waarin de auteur zelf  opgroeide. De nadruk ligt hier op het levensverhaal van zijn moeder die opgroeide in Turkije en in Nederland een geëmancipeerde vrouw werd.

 

 

 

 

De schrijver heeft grote bewondering voor zijn moeder als Turkse vrouw is met veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Ze is volkomen geïntegreerd en geëmancipeerd in Nederland. Haar man is ze aan alle kanten gepasseerd. Terwijl haar echtgenoot alleen maar van een uitkering leefde heeft zij direct een baan gezocht. Ze is omhooggeklommen door allerlei cursussen te volgen. Ze heeft een huis gekocht en uiteindelijk is haar man weggegaan en teruggekeerd naar Turkije. Tegelijkertijd heeft ze als moeder alles gedaan om haar kinderen een goede opleiding te laten volgen met als resultaat een dochter en een zoon die beiden een universitaire opleiding hebben voltooid. Een verbluffend verhaal.

Auteur

Murat Isik (1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Hij schreef korte verhalen. In 2012 verscheen zijn eerste roman Verloren grond waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs kreeg. Wees onzichtbaar, zijn tweede roman en autobiografie, werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018 en de Libris Literatuurprijs 2018.

 

 

Een heel interessant verhaal over een opmerkelijke moeder. Bovendien wordt een andere, veel positievere, visie gegeven op de Turkse vrouw in Nederland dan het gangbare beeld.

Murat Isik – Mijn moeders strijd. ISBN  978-90-59654-71-6, 64 pagina’s, € 3,75. Amsterdam: CPNB 2019. 

De Boekenweek werd aangekondigd op maandag 11 maart 2019 in het programma #MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio. In hetzelfde programma is er op maandag 18 maart meer aandacht aan besteed. Hieronder kunt u het geluidsbestand aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.