Jas van belofte

De schrijver gebruikt in dit boekenweekgeschenk veel autobiografische elementen die voortborduren op onderdelen van eerdere romans.

 

 

 

 

 

Hoofdpersoon is Arthur Siebrandie, leraar Frans en schrijver. We maken hem mee in verschillende situaties. Hij is een idealistische leraar Frans die nog ouderwets doceert over de Franse literatuur. Er is zijn huwelijk met de tolerante Lisette en zijn korte verhouding met Caroline, een leerling. Arthur is bezig met een roman. Centraal staat daarin de manier waarop zijn vader uit zijn leven verdween. Hij liep weg en verdween van de aardbodem. Het enige spoor was zijn jas die op de grond lag.

Auteur

Jan Siebelink (1938) studeerde Nederlands en later Franse taal- en letterkunde. Hij werd leraar en schrijver. Hij schreef talrijke romans. In 2005 verscheen Knielen op een bed violen. Het boek handelt over het streng-christelijk gezin waarin hij opgroeide. Het werd een zeer succesvol boek: 700.000 exemplaren en bekroond met de AKO-literatuurprijs.

 

 

 

In dit boekje herken je de auteur direct. Zijn diepgelovige vader, die op weg gaat naar de gebedskring van de broeders, herkennen we uit eerdere romans, evenals zijn leraarschap. Nieuw is dat zijn vader verdwijnt. Gesuggereerd wordt dat hij met achterlating van zijn jas in de hemel is opgenomen. Deze gebeurtenis moet een plaats krijgen in de roman die de hoofdpersoon schrijft. De oplettende lezer zal opmerken dat de jas nog een keer voorkomt in het verhaal.

Een aardig en zeer lezenswaardig boek.

Jan Siebelink – Jas van belofte. ISBN 978-90-59654-68-6, 96 pagina’s. Geschenk bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek. Amsterdam: CPNB 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.