Het album

In de tang

Na een gewelddadig incident wordt een leraar geschorst. Hij wordt verplicht een bijscholingscursus te volgen. Er blijkt echter meer aan de hand.

Een kwartier voor tijd schreeuwde hij tegen Dennis dat deze zich stante pede moest melden bij de conrector. De leraar corrigeerde zich zelf onmiddellijk; bij de coördinator, zoals de man tegenwoordig heette. Breed grijnzend achteroverleunend vraagt Dennis naar de betekenis van ‘stante pede’ waarop hij iets toevoegde van ‘bekijk ‘t’. Kort daarop gaat de bel. Leraar Natuurkunde Houben zweet. Hij heeft het gevoel alsof hij met kleren aan in bad zit. Wanneer Dennis het lokaal wil verlaten sommeert hij de jongen nogmaals zich te gaan melden. Dennis steekt zijn middelvinger op. Houben grijpt zijn arm, maar de jongen rukt zich los. Wat er daarna gebeurde kan Houben zich niet herinneren. Hij vond zich zelf terug terwijl hij hijgend keek naar Dennis die schreeuwend in een foetushouding ligt. Hij heeft Dennis neergeslagen.

Na dit incident wordt de leraar natuurkunde die al dertig jaar voor de klas staat met ziekteverlof gestuurd. Na overleg verplicht men hem een cursus Coachen begint bij jezelf te volgen. Gedurende tien weekenden zal Frank Hoeben met enkele tientallen anderen aan zichzelf gaan werken. Hij heeft er echter totaal geen zin in en besluit voorlopig zoveel mogelijk zijn snor te drukken.

Auteur

Cornelis Dumoulin (1949) gaf tientallen jaren les. Vijf jaar na zijn pensionering verschijnt deze debuutroman.

 

 

 

 

 

Frank Hoeben heeft overigens nog wel meer aan zijn hoofd dan leerlingen die met de dag onwilliger en onbeschofter worden. Zo heeft hij heel wat te stellen met Elisabeth zijn vrouw. De eerste tien jaar van hun huwelijk waren een groot succes, maar na de komst van de tweeling gaat hun seksleven bergafwaarts en het wordt er niet beter op als Frank betrapt wordt op een slippertje. Slechts op spaarzame momenten laat Elisabeth Frank toe, maar meestal wordt hij naar de logeerkamer gedirigeerd.

Daarnaast heeft Frank een problematische relatie met zijn moeder. Zij lijdt aan beginnende Alzheimer. Moeder is altijd erg dominant geweest. Vanaf de geboorte van haar enige kind heeft zij Frank eerst letterlijk en daarna figuurlijk in de tang genomen. Haar wil was altijd wet. Zij zorgde ervoor dat Franks grote liefde Mia aan zijn neus voorbij ging omdat ze niet uit het juiste milieu kwam. Ondanks de Alzheimer kan moeder haar zoon nog altijd alle hoeken van de kamer laten zien.

Frank wordt tijdens de cursus voortdurend bevraagd naar zaken die hem dwars zitten, maar voorlopig houdt hij de lastige leerlingen, het faillissement van zijn huwelijk en zijn moeder onder de pet.

Het is een beklemmend verhaal van een docent die na vele onstuimige ontwikkelingen in het onderwijs kopje onder dreigt te gaan. Wanneer ook in het privéleven van Frank Houben de problemen zich opstapelen mag de lezer zijn adem inhouden. Er blijkt in elk geval veel meer aan de hand dan het zich aanvankelijk liet aanzien.

Cornelis Dumoulin – Het album. ISBN 978-94-6365-117-2, 332 pagina’s, € 21,00. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.