Aan het einde van de wereld

Thuis in Alaska

Een gezin trekt onvoorbereid naar de noordelijkste staat van de Verenigde Staten en wordt daar geconfronteerd met de ontberingen die ze moeten proberen te overwinnen.

Ernt Allbright heeft gevochten in de Vietnamoorlog. Van zijn daar overleden vriend, Bo Harlan, krijgt hij een huis en wat land in Alaska. Ernt aarzelt niet en gaat met zijn vrouw Cora en dochter Leni op weg, zijn droom van een eenvoudig leven, ver van de gekte achterna.

Maar een gemakkelijk leven is het niet, zoals Thelma, de zus van Bo, aan Cora vertelt. Een vrouw moet hier sterk als staal zijn, Cora. Er is niemand om jou en je kinderen te redden. Je moet het allemaal zelf doen. En je moet snel leren. Je kunt je in Alaska één fout permitteren. Eén. De tweede wordt je dood.

In het dorp wordt Leni een van de zes leerlingen van de school. Daar ontmoet ze Matthew Walker, eveneens dertien jaar, met wie ze vriendschap sluit. Ernt daarentegen heeft meteen een hekel aan diens vader Tom, met wie ze kennismaken op de buurtbarbecue.

De zomer in Alaska is pure magie. Maar de winter, die zo’n negen maanden duurt, is een Serieuze Zaak. Dus moet er aangepakt worden in de mooie tijd. Zij en haar ouders werkten aan één stuk door. Ze stonden om vijf uur op, mompelden wat tijdens het ontbijt en gingen aan de slag. Ze repareerden de geitenstal, hakten hout, verbouwden groente, maakten zeep, vingen en rookten zalm, looiden huiden, maakten vis en groente in, stopten sokken en plakten alles met ducttape aan elkaar. Ze verplaatsten, sleepten, timmerden, bouwden, schraapten.

Auteur

Kristin Hannah (1960) heeft meer dan 20 romans op haar naam staan. Ze is geboren in Californië en was een tijd werkzaam als jurist in Seattle, voordat ze full time schrijfster werd. Ze woont afwisselend aan de Amerikaanse westkust en op Hawaii.

 

 

 

 

Als de winter daadwerkelijk zijn intrede doet gaat het slechter met Ernt: hij heeft nachtmerries, drinkt en reageert zijn frustraties op Cora af, en is niet zachtzinnig. Leni is bang dat haar vader haar moeder op een kwade dag zal vermoorden, maar Cora wil hem onder geen beding verlaten. Hij slaat helemaal door als hij bij de dood van zijn buurman bizarre uitspraken doet en door de gemeenschap buitengesloten wordt.

De vriendschap tussen Leni en Matthew verdiept zich. Na de zoveelste uitbarsting van Ernt besluiten zij te vluchten. Dit loopt echter slecht af. Na een dramatisch hoogtepunt in het verhaal, verlaten Cora en Leni met pijn in het hart Alaska en vestigen zich, met Matthew Junior, in Seattle.

Leni bouwt daar een bestaan op, maar Alaska blijft trekken. Na het overlijden van haar moeder, keert ze met haar zoon terug. Hoewel het dorp gemoderniseerd is, vindt ze er toch haar bestemming. Deze staat, deze plek is onvergelijkbaar. Hij is schoonheid en gruwel, redder en vernietiger. … Ik hoor hier thuis.

 Hoewel het verhaal draait om Leni gaat het eigenlijk om Alaska. Zoals de auteur aan het eind schrijft: Voor een paar van ons; de stoeren, de sterken, de dromers, is Alaska thuis, voor altijd en voor eeuwig. Wie niet tot deze categorie behoort moet er niet aan denken in dat landschap te moeten leven, of beter gezegd overleven. Thema’s als posttraumatische stress stoornis, huiselijk geweld, maar ook gemeenschapszin en liefde worden verweven in dit uitermate leesbare en verrassende boek.

Kristin HannahAan het einde van de wereld. Vertaald uit het Engels (The Great Alone) door Titia Ram. ISBN 978-90-225-7379-2, 523 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Natuur. Bookmark de permalink.