Tussen de haaien

Maffia in New York

Jonge vrouw laat zich verleiden in foute kringen. Naïeve ambitie lijkt haar de das om te doen.

De bankiersfirma Levy & Villiers is een machtige speler in het New Yorkse bankwezen. Vincent Levy is een onaantastbare directeur die zijn greep op geldstromen zoveel mogelijk wil versterken.

Hij is bijzonder in zijn nopjes als hij de begaafde Alex Sontheim weet te contracteren. Sontheim is een jonge vrouw van 35 jaar. Ze komt uit Duitsland waar ze haar opleiding heeft genoten aan de European Business School. Hierna ging ze voor verdere studie naar Stanford. Ze was de beste in het traineeprogramma van Goldman Sachs en kon daar meteen beginnen. Elke grote onderneming wilde haar hebben, maar ze gaat eerst in dienst bij het effectenmakelaarsbedrijf Global Equity Trust. Ze is daar fondsmanager. Na twee jaar stapt ze over naar Franklin & Myers waar ze haar sporen verdient op de afdeling ‘fusies en overnames’. Nu werkte ze voor de firma van Vincent Levy.

Alex is erg ambitieus. Ze hoopt zo hoog mogelijk op te klimmen in de financiële hiërarchie van de bankinstelling. Ze voelt zich in haar nieuwe werkkring buitengewoon op haar plaats en is erg vereerd als ze voor haar goede resultaten binnen enkele maanden al honderdduizend dollar aan bonussen krijgt uitgekeerd.

Het duurt niet lang of ze wordt uitgenodigd voor allerlei representatieve bijeenkomsten waar ze niet alleen wordt voorgesteld aan de burgemeester van New York maar ook aan zijn felste tegenstander, de machtige vastgoedmagnaat Sergio Vitali.

Deze laatste is zwaar onder de indruk van de bevallige Alex Sontheim. Omdat hij zijn eigen vrouw heeft afgeschreven maakt hij flink werk van haar.

De schrik slaat Alex echter om haar hart als ze er achter komt dat Vitali een ordinaire maffiabaas is. De paniek slaat pas goed toe, als ze er achter komt dat de firma waarvoor ze werkt, hand en spandiensten voor Vitali verricht en zij in feite werkzaam is in de georganiseerde misdaad.

Auteur

Nele Neuhaus (1967) heeft inmiddels verschillende succesvolle thrillers op haar naam staan. Op deze site werden er twee besproken: Het woud en Moordvrienden. Die boek is haar  debuutthriller. Nadat het bij uitgevers werd geweigerd, gaf de schrijfster het in 2005 uit in eigen beheer. Bijna vijftien jaar later heeft haar uitgever besloten het debuut nogmaals op de markt te brengen.

 

 

 

Dit verklaart dat deze thriller helaas nog niet het raffinement en de charme heeft die het latere werk van Neuhaus sieren. Het is een romantische recht-toe-recht-aan maffiaverhaal vol liefdesrelaties, omgekochte ambtenaren en brutale afrekeningen. De plot zit goed maar wel wat schools in elkaar.

Echter, de fans van de auteur zullen het boek ongetwijfeld met plezier (willen) lezen.

Nele Neuhaus – Tussen de haaien. Vertaald uit het Duits (Unter Haien) door Sander Hoving. ISBN 978-90-214-1218-4, 480 pagina’s, € 23,50. Amsterdam: Uitgeverij Volt 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.