Het oordeel

Familiegeheim

Een dominee wordt doodgeschoten. De dader lijkt alles in het werk te stellen om op de elektrische stoel te sterven.

De geliefde inwoner van Clanton, Mississippi Pete Banning schiet volkomen onverwacht zijn goede vriend dominee Dexter Bell in diens kerk dood. Het gebeurde in 1946. Na zijn daad rijdt Pete rustig terug naar zijn boerderij. Daar wacht hij tot de sheriff hem komt arresteren. Hij werkt in alle opzichten mee aan zijn arrestatie, vertelt waar het moordwapen ligt en laat zich zonder verzet insluiten.

Het stadje Clanton verkeert in shock. Niemand begrijpt er iets van. En dat wordt er niet beter op als Pete geen enkele verklaring voor zijn daad wenst te geven. Hij zegt verschillende malen tegen de gezagsdragers en andere betrokkenen: ‘Ik heb niets te vertellen’.

Het duurt niet lang of Pete wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Zolang hij geen enkele verklaring geeft voor de moord hebben zijn advocaten bitter weinig in handen om zijn schuld te ontlasten.

Pete is een oorlogsheld. Toen de Tweede Wereldoorlog voor de Verenigde Staten uitbrak was hij gelegerd op de Filipijnen. Het Japanse leger veroverde ook dit gebied en Pete werd krijgsgevangen gemaakt. Na vele ontberingen slaagt hij erin te ontsnappen en sluit hij zich aan bij een guerrillabeweging in het binnenland van één van de Filipijnse eilanden. Hij verricht daar heldendaden en weet de oorlog te overleven. In 1945 keert Pete Banning terug op de boerderij om zijn familie weer in de armen te sluiten. Een jaar later schiet hij zonder opgaaf van redenen de dominee dood.

Auteur

John Grisham (1950) is auteur van meer dan 30 thrillers. In deze nieuwste roman laat hij zien dat hij na zovele boeken nog steeds volstrekt origineel werk produceert.

 

 

 

 

 

De rode draad is het geheim dat Pete Banning met zich meedraagt. Een geheim dat leidde tot een onbegrijpelijke moord. Daarbij wordt halverwege de vertelling veel aandacht besteed aan de belevenissen van Pete op de Filipijnen.

Zoals men bij Grisham kan verwachten worden de juridische gevolgen van de moord meeslepend beschreven, maar de auteur slaagt er ook in de confrontatie met de Japanse bezetting realistisch te beschrijven.

Een absolute thriller waarin men de hand van een meester herkent.

John GrishamHet oordeel. Vertaald uit Engels (The Reckoning) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-1042-5, 400 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.