Schaduwman

Jij ziet hem niet, hij ziet jou…

De Lange Man neemt dochters mee.

Het is 1990 als vier kleine, negenjarige meisjes een donker bos in gaan. Er is hun een verhaal verteld van een schaduw, ze noemen hem ‘de Lange Man’. De Lange Man is geen aardige man, integendeel, hij wil dat meisjes dingen doen en dan ‘maakt hij ze bijzonder’. Maar als ze niet doen wat hij ze vraagt neemt hij ze mee naar het duister. Voorgoed. De kleine meisjes vinden het spannend, vooral Sadie loopt te rillen… Stel dat de Lange Man haar uitkiest? Hij vermoordde ooit zelfs zijn dochter… Nachtmerries krijgt ze ervan.

 

Tien jaar later is Sadie zwanger. Ze trouwt met haar vriendje Miles. Maar ondanks hun prille geluk klinkt op de achtergrond nog steeds het sinistere verhaal van de Lange Man in haar gedachten, de man die dochters rooft. Als Sadie en Miles de ouders worden van Amber, begint het te spoken in Sadies hoofd: straks neemt de Man haar Amber mee. Als het meisje tien dagen oud is vertrekt Sadie zonder een teken van leven achter te laten. Ze wil haar dochter beschermen, de Lange Man moet haar maar nemen als hij Amber maar met rust laat.

In 2018 als Amber 18 is wordt ze verdacht van moord en vrijgesproken. Ze wordt een beroemd model. De tv wil een reportage maken over haar bijzondere leven, zo jong al in de steek gelaten door haar moeder immers. Maar ook nu duikt de Lange Man weer op. Bestaat hij wel of is hij een geest? Een schaduw uit het verleden?

Auteur

Phoebe Locke is het pseudoniem van Nicci Cloke. Onder díe naam heeft zij al tal van boeken voor de opgroeiende jeugd geschreven. Deze bijna occulte misdaadroman is haar eerste boek voor volwassenen. Ze koos voor een pseudoniem om haar twee soorten schrijfwerk te scheiden.

 

 

 

Dit boek is gebaseerd op een vernuftig verhaal. Maar juist omdat dat verhaal zoveel facetten kent moest het in verschillende jaren verteld worden: van de kleine Sadie naar de jonge moeder naar de weergekeerde moeder zestien jaar later. Een vergelijkbare  trapsgewijze opbouw geldt voor Amber van baby naar jonge tiener naar jong volwassene.

Dat maakt het lezen niet eenvoudig en vergt af en toe terugzoeken. Persoonlijk vind ik dat geen pre, het geheel wordt wat rommelig, maar anderen maakt het minder uit.

Als basis is de sage rond De Lange Man een origineel gegeven. De flaptekst geeft – evenals in navolging daarvan deze recensie – vast een deel van het plot weg. Kennelijk vond de auteur dit geen bezwaar.

Een misdaadroman voor liefhebbers. ‘Huiveringwekkend’ zoals de uitgever het boek noemt, is dit verhaal niet. ‘Vriendelijk eng’ op z’n tijd, daar blijft het bij. En op Miles en de Lange Man na, is het boek ‘één en al vrouw’.

Phoebe Locke – Schaduwman. Vertaald uit het Engels (The Tall Man) door Manon Berlang. ISBN 978-94-027-3080-7, 318 pagina’s, €17,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.