De genezer

Moord in Oxford

Vlaamse studente verdrinkt in de Thames. De politie van Antwerpen schiet te hulp.

Tot een uur voor zijn dood was professor Daniël Bernaert er nog van overtuigd dat hij later, wanneer hij oud was, een zorgeloos en vooral rustig leven zou leiden. Opeens drukte een hand echter zijn kaken van elkaar en stak een andere het lemmet van het mes in zijn geopende mond. Later zou de forensisch arts verklaren dat de hoogleraar na gemarteld te zijn, door wurging om het leven was gekomen.

Liese Meerhout verhuisde in 2013 naar Antwerpen om er commissaris bij de afdeling Moordzaken te worden. Terwijl zij de dood van Bernaert onderzoekt wordt ze gebeld door Simon, haar ex-vriend die al een paar jaar in Oxford woont. Hij is bezorgd. Enkele dagen geleden is een Antwerpse studente verdronken. Mila studeerde in Oxford met een Erasmusbeurs.

De politie meent dat het een geval van zelfdoding is, maar Simon gelooft daar niets van. Liese zegt Simon dat hij zich misschien ten onrechte ongerust maakt, maar ze biedt aan in elk geval haar collega’s in Oxford te bellen en navraag te doen.

Liese houdt woord. De chief inspector van de Oxfordse politie, Daryll Simms, verklaart dat er op de plek waar Mila te water raakte drank is gevonden en dat hij ervan uitgaat dat Mila in een aangeschoten bui is gaan zwemmen en dat dit kennelijk fataal is afgelopen. De inspector zit kennelijk niet erg op contact met een Belgische collega te wachten en zegt: ‘We hebben een halve dag gedregd, mevrouw, maar we hebben geen lichaam gevonden. Dat is een beetje normaal met de stroming, maar goed. Voor extra duikuren heb ik helaas geen budget. Goeiedag.’

Een dag later belt Simms terug. Hij verontschuldigt zich voor zijn eerdere botte toon en vraagt nu vriendelijk of de Antwerpse politie hem kan helpen aan informatie over de verdronken studente. Die wordt hem toegezegd en hij krijgt Liese erbij. Zij is geïnteresseerd geraakt en wil zelf ter plekke onderzoek doen.

Auteur

Toni Coppers (1961) schrijft al tien jaar aan de steeds populairdere Liese Meerhout-reeks. De reeks werd meermaals bekroond en verfilmd. Alle boeken staan op zichzelf maar wie ze allemaal leest volgt het levensverhaal van het hoofdpersonage.

 

 

In dit boek blijken nogal wat lieden met geheimen rond te lopen. De gewurgde Daniël Bernaert werd niet voor niets vermoord, Hij omringde zich ooit met verschillende studievrienden die er allemaal zo hun eigen agenda op na houden. Maar waarom moest Mila dood?

Langzamerhand lukt het Liese Meerhout de geheimen rond de vermoorde prof en de verdronken Mila te ontsluieren. Onderwijl heeft ze het ook te stellen met haar eigen liefdesrelaties zodat haar fans ook op dat punt niets te kort komen.

De plot van de thriller zit, zoals we van Coppers gewend zijn, uitstekend in elkaar. Hij weet ook nu weer zijn lezers volkomen te verrassen en dus tevreden te stellen met deze nieuwste, geslaagde Liese Meerhout-misdaadroman.

Toni Coppers – De genezer. ISBN 978-90-223-3572-7, 320 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Manteau. 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.