Blackwell

Demonische kaken

Onderzoek naar een op de kliffen gestrand eeuwenoud zeilschip en samenhangende huiveringwekkende moorden doet de legende van de Vliegende Hollander verbleken.

Het is 1891. Dr. Alistair King van de Society for Psychical Investigation & Education geeft zijn archivaris John Dawkins opdracht om zijn medeoprichter Jericho Blackwell op te halen. Deze verblijft in de krochten van een opiumroes. Het lukt Dawkins niettemin de 35-jarige gerenommeerde onderzoeker van geheimen van over het graf mee te tronen naar het kantoor in Londen. Daar ontvangt Dr. King de beide mannen.

Er is een telegram gekomen van een radeloze inspecteur in North Yorkshire. Het gaat om een incident in Whitby waar een spiegelretourschip tegen de klif is geslagen. Het zeilschip was totaal onbemand en minstens tweehonderd jaar oud. Reden genoeg voor Blackwell en Dawkins af te reizen naar Whitby om een onderzoek in te stellen.

Midden op het strand blijkt een kolossaal schip te liggen. Inspecteur Wilkie Bucket stelt hen voor aan twee oude mannen die het allemaal hebben zien gebeuren. Terwijl Dawkins hun verhaal aanhoort neemt Blackwell de gelegenheid te baat op het gevaarlijk hellende schip te klimmen.

Dawkins komt aan de weet dat beide gepensioneerde zeerobben boven aan de klif zaten toen plotseling een enorme mist opdoemde van waaruit het schip `met een grote klap op de kust terecht kwam.

Vooralsnog is er geen verklaring voor het feit dat het oude schip zo onfortuinlijk op de kust terecht is gekomen. Beide onderzoekers worden ondergebracht in de plaatselijke herberg.

’s Nachts wekt een opgewonden inspecteur Wilkie Bucket hen uit de slaap. De vrouw van een politieagent is op een verschrikkelijke manier van het leven beroofd. De agent verkeert volledig in shock.

Blackwell is er zeker van dat de moordpartij te maken heeft met het gestrande spookschip.

Auteur

Kevin Valgaeren (1979) is een Vlaamse schrijver van mysteries en gothic novels. In 2011 debuteerde hij met De Ziener waarmee hij in 2012 de Schaduwprijs won voor beste spannende debuut in de Nederlandse taal. Dit boek werd genomineerd voor de prestigieuze Hercule Poirotprijs 2018 voor de beste Vlaamse thriller.

In deze thriller varen we mee met het V.O.C. schip De Albatros. De boot maakte een demonische terugreis van Japan naar Holland, maar zou nooit aankomen in de thuishaven Terneuzen. Op de Albatros heersen demonische toestanden die op Engelse bodem tot een gruwelijke uitbarsting komen.

Over het graf heen wordt een spookachtige strijd uitgevochten. Meeslepend voor een ieder die qua mystieke gruwelijkheid geen zee te hoog gaat.

Kevin ValgaerenBlackwell. ISBN 978-94-014-4582-5, 448 pagina’s. € 19,99, Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2018

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.