Afzien

Kanttekeningen bij het sportjaar 2018

De eigenzinnige mening van een nog steeds bevlogen oldtimer.

Ook het sportjaar 2018 kende zijn pieken en dalen voor onze landgenoten. Ondanks het feit dat ‘we’ er deze keer niet bij waren bij het Wereldkampioenschap Voetbal voor de mannen viel er voldoende te genieten en, als u wilt, trots op te zijn. Neem bijvoorbeeld de voetbalvrouwen en ook in andere sporten stonden de vrouwen nationaal en internationaal ‘hun mannetje’, als deze uitdrukking nog gepermitteerd is. Denk maar aan Anna van der Breggen en Kiki Bertens. Verder onderscheidden zich onder meer Tom Dumoulin, Sven Kramer, Steven Kruijswijk en de bij zijn oude liefde teruggekeerde Robin van Persie. Aan hen alleen en nog vele andere bekende en onbekende helden is deze bundel gewijd.

Auteur

Mart Smeets, bekend van radio, televisie, de krant en een groot aantal boeken, nam in 2016 afscheid van Studio Sport, waarvoor hij meer dan veertig jaar werkte. Dat was voor hem geen reden om achter in zijn huis aan het Haarlemse Spaarne achter de geraniums te kruipen, hooguit om het een ietsepietsie rustiger aan te doen. Zo moet de Tour de France het tegenwoordig zonder hem doen en hij zegt daar weinig moeite mee te hebben. Maar hij duikt nog regelmatig op in de media en ook het jaarlijkse Smeetsboek komt gewoon uit, vandaar deze recensie.

Eind 2019 zal een sportroman van zijn hand verschijnen.

In zijn inleidende stuk Wie schrijft blijft vertelt de schrijver hoe hij van de ene op de andere dag uit het Ziggo televisieprogramma werd geschreven, evenals Willem van Hanegem trouwens. Jack (van Gelder; AK) en ik hebben er met geen woord over gesproken, en ook het contact met de redactie stokte onmiddellijk. Er voel een formidabele, genante stilte, en dat was het dan. Leuk was anders… Het zit me niet enorm dwars, het schuurt alleen soms een beetje. Maar al snel kwam onder meer De Wereld Draait Door en zat hij weer in het schema van weleer. En naast dat alles is hij ook nog een erg trotse opa.

Ook deze bundel kent weer pareltjes, zoals het verhaal van het prachtige tennisgevecht tussen de 36-jarige Roger Federer en Martin Cilic. Tussen de regels door lees je de grote bewondering voor de Zwitser. Later lees je ook over de uitschakeling van de grote man op Wimbledon. Hij werd ‘weggepoeierd’ op’ zijn’ toernooi.

Het stuk over het bij de meeste lezers volstrekt onbekende tragische Belgische schaatsduo Charles de Ligne en Yvonne Geurts is prachtig. Aan het slot wordt vermeld, Smeets heeft altijd wel weer een mooi feitje, dat Geurts de allereerste vrouw was die de Elfstedentocht uitreed. De laatste zin kenmerkt de auteur: Wanneer we, lang na datum, alsnog uit respect het hoofd buigen: bravo, klasse, wat een prestatie. Wat een volhoudster. Die mogen vreemdgaan tot de erbij neervallen. Toch?

Wat we over Kjeld Nuis lezen (het nieuwe alfamannetje) plaatsen we nu natuurlijk in het perspectief van diens diskwalificatie bij het Europees Kampioenschap sprint van januari 2019.

Volkomen terecht is de snier naar bobo Jan Dijkema die tijdens een onderonsje van voormalig wereldkampioenen schaatsten in het Rijksmuseum zo nodig met ‘zijn’ schaatsers op de foto wilde. Als er veertig wereldkampioenen samen staan, gaat geen enkele sterveling daarbij

staan, ook al hebben die sportlieden gereden onder de vlag van ‘zijn’ ISU. Besturen doe je op de achtergrond. En ook kampioen aanstellen Neymar jr. krijgt terecht onder uit de zak. Mooi is het pleidooi voor de Giro en de Vuelta, Hopelijk heeft het zin.

De titel van het boek is natuurlijk zeker van toepassing op lange-afstandszwemmer Maarten van der Weijden. Diens poging om de Elfstedentocht te zwemmen ten bate van een aantal kankeronderzoeken krijgt de verdiende empathie van de schrijver, die de opbrengst echter vindt tegenvallen. We hielden de hand toch behoorlijk op de knip voor de weergaloze prestatie van de zwemmer en het achterliggende goede doel.

Vervelen die stukjes nou nooit? Meestal niet, maar ik vond het verhaal over Sven Kramer wel erg lang, met alle respect voor de grote sporter. Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn over Amerikaanse beoefenaar van basketbal (nog altijd de favoriete sport van ex-basketballer Smeets) en football.

Er zit ook wel degelijk humor in zoals de, overigens heel ingetogen, vraag of vrouwen meteen naar de wielerbroek van de coureur kijken.

Ook deze Smeets is weer een must voor zijn nog steeds vele fans. Voor wie aan deze bundel niet genoeg heeft staat er achterin een link, waarmee u nog 88 pagina’s met 20 extra ‘verhaaltjes’ extra kunt downloaden. De echte diehards kunnen de print inbinden en aan het boek toevoegen. Ook deze ‘verhaaltjes’, onder andere over de Vuelta en de paralympics zijn de moeite waard. Leuk is het stukje Seks en de Tour.

Mart Smeets – Afzien. ISBN 978-94-6297-122-6, 221 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.