Komt goed, Sanne

Duizendvrouw viert het leven

Van liefde tot ‘uit’, van piep tot dement.

Voor de lezeressen van Margriet is Sanne al jaren een trouwe vriendin. Sanne leeft het leven van haar lezeressen. Ze krijgt kinderen, voedt ze op, beleeft de liefde in alle facetten, heeft wijze en onwijze vriendinnen, hetero- en homovrienden. In dit boek doet ook oom Paulus zijn intrede, hij wordt verzorgd door neef Daan en zijn man Abel, want oom is zwaar dement en zij zullen wel oog op hem houden. Daarmee is het leven van de onverwoestbare Sanne niet in kalm vaarwater terechtgekomen. Want ‘Sanne’ en ‘rustig’ zijn twee tegengestelde begrippen.

Sanne wordt verliefd. Op de woest aantrekkelijke schilder Derk Donker die weliswaar op Ameland woont, maar die tijdelijk huist op het vasteland om te revalideren na een merkwaardig ongeluk waarbij iemand hem een vide in zijn huis heeft afgeduwd. Een regelrechte aanslag! Maar waarom? Sanne weet het niet. Als ze Derk opzoekt in het ziekenhuis  hoort ze een boze man tegen hem tekeer gaan. ‘De fysiotherapeut,’ verklaart Derk. Mooi niet. Deze man klonk beslist gevaarlijk. Waarom vertelt Derk haar niet wie hem belaagd heeft? En wie is Kim Kraak die ook al zo’n geheimzinnige rol speelt? Kan zij haar wel vertrouwen? Heeft Derk Donker misschien iets op zijn geweten? Maar Sanne vertrouwt altijd iedereen en misschien maakt ook de liefde haar wel een tikkeltje blind. Als Derk weer naar Ameland teruggaat, gaat ze mee om hem te verzorgen. Misschien niet verstandig in dit geval. Met die aanslag en die geheimen. Als dat maar goed afloopt. Sannes vriendenkring slaat haar avonturen bezorgd gade.

Auteur

Marjan van den Berg (1955) is lange tijd lerares Nederlands geweest op een vmbo-school. Maar het schrijven zit haar in het bloed en na haar prachtige debuut  Ze is de vioolmuziek vergeten, over de geestelijke neergang en het afscheid van haar moeder, schreef zij door. Zij schreef zeven bundels van divers karakter. Haar grote bekendheid dankt zij aan de feuilleton Sanne, die al 25 jaar in het vrouwenblad Margriet verschijnt. Dit is de vijftiende verzameling van Sanne-verhalen.

 

Sanne is leeftijdloos. Ze is weliswaar in de loop der tijden oma geworden, maar ze denkt en leeft en giechelt en peinst nog op dezelfde manier als toen ze werd verzonnen door de auteur. Sanne is een soort duizendvrouw zonder voorgeschiedenis en ze beleeft meer dan welke vrouw ook. Hoe de auteur het voor elkaar krijgt weet ik niet – maar een goede feuilletonschrijver beheerst die kunst nu eenmaal – maar wie zonder voorkennis in deel 15 duikt voelt zich meteen met Sanne vertrouwd. Dat moet ook, want vrouwen (mannen lezen het blad ook, maar meest als man-van) die het blad los kopen en daarna besluiten tot een vaste relatie met Margriet moeten blindelings kunnen invallen in Sannes avonturen. En dat kan.

Op naar deel zestien dus maar weer. De goedgehumeurde Sanne heeft voorlopig nog tijd van leven. En de fantasie van haar auteur lijkt ongebreideld te zijn.

Marjan van den Berg – Komt goed, Sanne. ISBN 978-90-8276-496-3, 222 pagina’s. €17,95. Oudendijk: Iskander 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Feel good. Bookmark de permalink.