DNA

Radioamateur gaat op moordonderzoek uit

Mysterieuze uitzendingen op de korte golf.

In Reykjavik wordt Elisa, een jonge vrouw, op gruwelijke wijze vermoord. Haar oudste dochter van zeven weet zich op tijd onder een bed te verstoppen en is de enige getuige. Margrét is echter door de gebeurtenissen ernstig getraumatiseerd, zodat psychologe Freyja van jeugdzorg en commissaris Huldar de grootste moeite hebben haar aan het praten te krijgen. De samenwerking tussen Huldar en Freyja verloopt stroef omdat hun recente herdersuurtje voor Freyja niet bevredigend was afgelopen.

Het duurt niet lang of een tweede slachtoffer wordt gevonden. Het gaat om een vrouw van in de zestig die op dezelfde afschuwelijke manier als Elisa om het leven is gebracht. Ondanks dat onderzoek uitwijst dat beide vrouwen volslagen vreemden van elkaar zijn, leidt de werkwijze van de moordenaar onverbiddelijk naar één en dezelfde dader.

Karl leeft eigenlijk alleen voor zijn kortegolfzender. Zijn moeder is onlangs overleden en hij woont nu alleen in zijn ouderlijk huis. Op zekere avond luistert hij naar een IJslandse zender die dagelijks geheimzinnige getallenreeksen uitzendt. Karl is erdoor gefascineerd als hij merkt dat één van de reeksen zijn Burgerservicenummer blijkt te zijn. Het wordt helemaal bijzonder als een andere reeks die van een zekere Elisa blijkt te zijn, de vrouw waarover hij in de krant had gelezen dat ze vermoord was. Karl is nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit.

Auteur

Yrsa Sigurðardóttir (1963) woont in Reykjavik en is ingenieur en schrijfster van thrillers. Eerder verschenen van haar hand De donkere dag en Ik vergeet je niet.

 

 

 

 

 

Deze roman is een thriller van hoog niveau. De spanning wordt behoorlijk opgevoerd als geen enkele relatie tussen de twee vermoorde vrouwen wordt gevonden en de politie op zoek naar de moordenaar volledig in het duister tast. Daarbij wordt het geduld van alle betrokkenen ernstig op de proef gesteld omdat hun enige ooggetuige, het zevenjarige meisje Margrèt, maar mondjesmaat uitspraken doet over wat ze gezien heeft.

Wel is duidelijk dat de mysterieuze uitzendingen over de korte golf te maken hebben met de gepleegde moorden, maar de auteur slaagt erin de ontknoping tot het laatste moment voor de lezer te versluieren.

Gelukkig wordt de daarvoor vereiste spanningsboog uitstekend volgehouden door allerlei onverwachte plotwendingen, zodat men zich geen moment hoeft te vervelen. Daarbij valt de onderhoudende en soms zelfs geestige verteltrant met de nodige zwarte humor te prijzen.

Deze IJslandse thriller is een uitzonderlijk onderhoudende roman met een buitengewoon verrassend plot en daarom het lezen dubbel en dwars waard.

Yrsa Sigurðardóttir – DNA. Vertaald uit het IJslands (DNA) door Katleen Abbeel. ISBN 978-94-031-0700-4, 448 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.