De ware worden

Met vallen en opstaan naar het geluk in de liefde

Eigen ervaringen als leidraad voor de lezeres.

Na de pubertijd lijkt de relatie-wereld open te liggen. Je zet de eerste stappen op het pad van liefde en seksualiteit, je stoot een paar keer flink je neus, maar daarna kan er weinig meer mis gaan. Gesterkt en wijs geworden door minder gelukkige ervaringen verander je je leven en dan zal het niet lang meer duren of de prins op het witte paard staat te trappelen voor de deur.

Dat is de korte inhoud van dit vrolijke adviezenboek, enkel en alleen geschreven voor meiden en jonge vrouwen die op zoek zijn naar deze Prins. De twee schrijfsters reiken daarbij de helpende hand. Ze vertellen uitgebreid over hun slechte ervaringen die de één gedesillusioneerd, de ander mishandeld en eenzaam, op een hotelkamer deden belanden. Maar godlof zijn die nare dingen ergens goed voor  geweest. Want nadat ze moedig zijn opgestaan en hun weg hebben vervolgd kwamen ze De Man wel tegen. Niet zomaar een man, maar een man die op zoek was naar een mooie jonge vrouw als zij, die kon bogen op wat ervaring. Met mooi en jong zat het wel goed, de levenservaring was binnen en zo wordt de lezeres deelgenoot gemaakt van groot geluk. Margo trouwde al snel met de enige echte en stichtte een gezin, Rinke aarzelt nog over het fenomeen huwelijk maar staat sterk in het (liefdes)leven. Je hoeft haar niets meer wijs te maken, ze is inmiddels zelf wijs.

De twee vriendinnen keken, op hun 33ste en 28ste  jaar terug, en besloten andere meiden en twintigers  deelgenoot te maken van hun leerzame liefdesverleden. Ze gunden iedereen het geluk. Het boek bevat naast de verhalen veel tips, niet allemaal even opzienbarend, maar wel amusant en verfrissend.

Auteurs

Margo den Ouden (1985) werkt als model en communicatiemanager. Ze woonde in 2012 en 2013 in Los Angeles, waar ze haar eerste roman schreef. In 2016 begon ze start-up ‘46 Dresses’, een sociaal kledingproject.

Rinke Verkerk (1990) werkt als journalist voor onder meer de Volkskrant, Elsevier en het VARA-programma Rambam.

Nu de vriendinnen gelukkig zijn, zijn ze beland op het punt waar andere romans eindigen: ze leefden nog lang en gelukkig. Dat gaat ook voor Margo en Rinke gelden, daar zijn ze van overtuigd. Het scheidingspercentage mag hoog zijn, dat leed zal hun niet overkomen. En ondanks het feit dat ieder mens anders is, zijn ze ervan overtuigd dat vrouwen die hun adviezen opvolgen ook het eeuwig geluk staat te wachten. Waarmee dit boek alsnog een zelfhulpboek is geworden.

Het boek is her en der nogal suikergoed- en fondant-achtig. Na de levenslessen om het huwelijk goed te houden volgt er nog een Betoog voor het huwelijk. De lezeres wordt hierin continu aangesproken als Weergaloze jij. Bedoeld als oppepper voor wie nog geen heilige man gevonden heeft, maar die toon moet je kunnen verdragen… Wat mij betreft, de rillingen liepen mij over de rug.

Desondanks zullen vrouwen-op-zoek plezier aan dit (fraai uitgevoerde) boek beleven en ongetwijfeld een aantal van de opgediste anekdotes herkennen. Een echt vriendinnen-cadeau.

Margo den Ouden en Rinke Verkerk – De ware worden. Gelukkig met jezelf is gelukkig in de liefde. ISBN 978-90-4682-417-7. 254 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.